Nästa artikel
Långliggarna på Farstanäs får inte vara kvar
NYHETER

Långliggarna på Farstanäs får inte vara kvar

Publicerad 1 mars 2016
Husvagnar som har stått där i åratal är inte alls lämpligt säger Länsstyrelsen och har beslutat att de ska bort. Fel säger ägaren som hänvisar till sitt avtal där långtidsplatser tillåts och tänker överklaga.

Pigge Werkelin har blivit inblandad i en ny strid med myndigheterna, den här gången med Länsstyrelsen i Stockholm om campingen i Farstanäs i Järna.

Bakgrunden är att Länsstyrelsen har beslutat att alla långtidsuppställda husvagnar ska bort eftersom camping ligger i ett naturreservat. De bedömer att åtta till tio vagnar är bebodda permanent medan kanske hundra sällan eller aldrig flyttas. Många långliggare har byggt uteplatser, staket, spaljéer och anlagt rabatter. Tidigare har länsstyrelsen, på grund av naturreservatet, avslagit Pigge Werkelins planer på 130 nya stugor på halvön.

Nu ska allt bort. Orsaken är att hela campingen ligger i ett naturreservat. Syftet med reservatet är att den som vill ska kunna komma dit, bada och vandra fritt.

– Det är inte acceptabelt att någon lägger beslag på mark för egen del, säger Britt Forsén på länsstyrelsen till Länstidningen Södertälje som belyst situationen och hon påpekar dessutom att området närmast Vaskhusviken skyddas av strandskyddet.

Länsstyrelsen upptäckte situationen med campingen i reservatet 2011 och reagerade då att där fanns hus utan bygglov, hus nära vattnet som saknade strandskyddsdispens, personalbostäder, uthyrningsstugor, servicehus och förråd som inte borde ha funnits där eftersom de står i ett naturreservat med byggförbud men i dagsläget har Södertälje kommun beviljat de bygglov som saknades. Men för långtidsuppställda husvagnar krävs också bygglov.

Länsstyrelsen hotar nu med viten, från 10 000 till 100 000 kronor för de olika påtalade problemen om inte området är iordningsställt inom ett halvår.

Pigge Werkelin, ägare till Farstanäs camping, tycker i sitt uttalande till LT att han får dubbla budskap. Länsstyrelsen säger att långliggarna, de som står på samma plats längre tid än en normal semesterperiod, måste flytta på sig. Samtidigt säger avtalet med Södertälje kommun att jag får ha 80 platser för långliggare. Kommunen är därutöver markägare och arrenderar ut området i naturreservatet till Pigge Werkelin.

Det troliga är att han överklagar länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen om han inte får kontakt med länsstyrelsen och kommunen och kan reda ut vad som gäller. Men det tror han inte att han lyckas med då det även tidigare enligt Pigge Werkelin varit mängder av löften som inte har hållits.

För att krångla till det ytterligare ger sig nu politikerna in i debatten.

– Så länge reservatet finns kvar får vi konflikter. Det är ofrånkomligt, säger centerns gruppledare Tage Gripenstam till LT som vill diskutera om området alls ska fortsätta att vara ett naturreservat och att det ska utvecklas som besöksmål, till förmån för de som bor i kommunen, men även för folk utifrån. Kommunalrådet Marita Lärnestad (M) gillar idén och Susanne Bergström (S), vice ordförande för Järna kommundelsnämnd, tycker att campingen behöver ett lyft för att locka turister på besök i stor-Stockholm medan Patrik Waldenström (MP), ordförande för miljönämnden, är glad över länsstyrelsens insats.

Här hittar du campingens hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.