Bild
Nästa artikel
Länsstyrelsen säger nej till ställplats

Länsstyrelsen säger nej till ställplats

NYHETER

Miljö- och byggnadsnämnden sa ja till ställplatsen men nu river Länsstyrelsen upp beslutet om dispens från strandskyddet för ställplatsen i Helgenäs.

Det är Västervikstidningen som skriver att Länsstyrelsen säger nej till den planerade ställplatsen i Helgenäs.

I början på juli gav Miljö- och byggnadsnämnden dispens från strandskyddet. På tomten bredvid en silo fick företaget Shawkat AB bygglov för en ställplats med plats för fem husbilar.

Beslutet överklagades och Länsstyrelsen säger att de särskilda skäl som Miljö- och byggnadsnämnden anför inte motiverar att göra undantag från strandskyddet.

Grunden i resonemanget är att Länsstyrelsen anser att en ställplats begränsar allmänhetens tillträde till området. Länsstyrelsen anser också att campingen skulle kunna orsaka "stort slitage på den omgivande naturmiljön" liksom "föroreningsrisker och annan påverkan på både land- och vattenmiljön".

Miljö- och byggnadsnämnden anförde i sitt svar till länsstyrelsen att områdets rekreationsvärde ökar med en ställplats och dess faciliteter och leder till en kontinuerlig skötsel av området. Vidare anför de att intrånget i allemansrätten "väger lätt jämfört med den vinst för Helgenäs som skapas, genom en skött, strandnära parkmiljö och genom etablering av en enklare butik på orten".

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
V-backen
2016-12-26 11:42

Mycket märkligt uttalande av Länsstyrelsen som tydligen likställer en ställplats med en camping och dessutom menar att det skulle kunna orsaka stort slitage på den omgivande naturmiljön. Vilket dravel! Länsstyrelsens jurister har tydligen aldrig varit på en husbilsplats/ställplats och har förmodligen ingen aning om hur husbilsturisterna sköter sig på den plats de besöker.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.