Bild
Nästa artikel
Liseberg firar 90 år

Liseberg firar 90 år

Nyheter

I morgon den 8 maj firar Liseberg 90 år. Det firas med fyrverkerier och jubileumsföreställning.

Den 8 maj 1923 öppnade Liseberg portarna för första gången som en del av den två år försenade Jubileumsutställningen. På 1923-års Liseberg kunde besökarna ägna sig åt berg- och dalbaneåkning, pilkastning eller en promenad i Lillköping, där alla invånare var kortväxta. Här fanns också siluettklippare, en ormtjuserska, två fakirer och en spåkvinna. Entréavgiften till hela Jubileumsutställningen var 2 kronor och då ingick entré till Nöjesfältet, som Liseberg kallades på den tiden. Den första säsongen präglades av regn men besökssiffran landade ändå på närmare en miljon och därmed var Lisebergs roll som göteborgarnas egen mötesplats befäst.

90 år senare är Liseberg fortfarande en viktig träffpunkt för göteborgarna och även om ormtjuserskan och Lillköping är förpassade till historieböckerna så finns det mycket som är sig likt; Huvudrestauranten 1923 ligger där den alltid har legat, likaså de gamla bostadshusen Wärdshuset och Landeriet. Och berg- och dalbaneåkning är fortfarande en aktivitet som lockar.

På födelsedagen den 8 maj öppnar Liseberg för flanörer redan kl 10.00. En timme senare är det premiär för den populära 11-dansen på Polketten.

Kl 11.30 anländer dagens hedersgäster – Göteborgs 90-åringar! Liseberg har tillsammans med Bräcke Diakoni (som också fyller 90 år i år) personligen bjudit in alla göteborgare födda 1923. 291 av dem har tackat ja och kommer att bjudas på kaffe, tårta och underhållning på Huvudrestauranten.


Klockan 19.23 är det sedan dags för dagens höjdpunkt på Stora Scenen: jubileumsföreställningen Liseberg 90 år – Glädje, minnen och musik. Sjungande värdpar är Åsa Fång och Lasse Kronér och bland gästartisterna finns Malin Byström, Moa Lignell, Stefan Odelberg och Anna Sise. Tillsammans med Lisebergsorkestern, under ledning av Lars Kvensler, kommer de att framföra verk av bland andra Håkan Hellström, Duke Ellington, Igor Stravinskij, Benny Andersson, Giuseppe Verdi, Evert Taube, Sy Oliver, Jimi Hendrix, Pjotr Iljitj Tjakovskij, Mick Jagger och Keith Richards, Lasse Dahlquist och Ted Gärdestad.  

Dagen avslutas med ett stort födelsedagsfyrverkeri kl 23.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.