Bild
Nästa artikel

Livräddande gasolregel kan avskaffas

Nyheter

EU har riktat kritik mot Sveriges regel om årlig kontroll av gasolinstallationer av tredje part. Nu kanske regeln slopas trots att den troligen räddat människoliv sedan den infördes.


Regeln om tredjepartskontroll av gasolsystem och ventilation i fritidsfordon infördes för 15 år sedan för att få ner antalet gasolrelaterade olyckor i husvagnar. Bilprovningen gör därför i samband med besiktningen en kontroll av gasolsystem och ventilation i fritidsfordon.

- Sedan 1994 då regeln infördes har inte en enda människa omkommit i något fritidsfordon som omfattas av bestämmelserna. Däremot omkommer det årligen upp till två personer i äldre fordon, som inte har kontrollerats av tredje part, säger Lars Synnerholm på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, (tidigare Räddningsverket/Sprängämnesinspektionen) till Husbil & Husvagn.

Nu kritiseras alltså regeln av EU-kommissionen och därför kanske MSB kommer att avskaffa den.

Husvagnsbranschens riksförbund svarar i dag i ett pressmedelande att de anser att detta är ett icke acceptabelt synsätt! Den oberoende tredjepartskontrollen ska bibehållas, samt att Sverige ska arbeta för att motsvarande krav införs i samtliga EU-länder.
Under fjolåret underkändes 5 procent av Bilprovningens testade fritidsfordon på grund av fel på gasolsystemet. Om regeln som styr kontrollen avskaffas kommer åtskilliga av dessa fel aldrig att upptäckas på ett tidigt stadium, vilket kan leda till fler olyckor, skriver HRF i samma pressmedelande.


Taggar: Nyheter
Livräddande gasolregel kan avskaffas
Livräddande gasolregel kan avskaffas

Kommentarer

#1
Josef
2009-02-11 16:16

Det med slopandet av gasolkontrollen är det mest idiotiska jag läst på länge!!!
Man är väl rädd om sitt liv, så om jag testar frivilligt så kanske grannens tar eld, då är det lika illa.
Säkerhetstänkande kanske EU-politikerna inte bryr sig om för dom har väl aldrig varit in i en husbil
eller husvagn, men bestämma kan dom.......
Det finns en likhet vad gäller rollstolstillgänglighet för dom har alldrig suttit i en rullstol........

#1
conny-555
2009-02-12 11:50

Hatar att jävla EU lägger sig i allt.....
Låt oss ha denna regel om vi vill.....fan fan

#1
Josef
2009-03-13 14:20

Hoppas att man i fortsättningen kan få gasol-kontroll hos svensk bilprovning även om EU är av en dålig uppfattning.(konstiga människor vi har som ska bestämma och lägga sig i allt)

#1
Anonym
2009-03-22 15:46

Det skulle va kanske bättre att dom avskaffar den gasol och ventilations kontrol som man måste uttföra på nya privat importerade fritidsfordon som är redan hellgodkända.Men just den årliga gasoltästtet vid bilbesiktning är ingenting att bråka om,specielt som är den ganska billigt,visserligen inte att förväxla med den rktiga provtryckningen på nån husvagns/husbils verkstad som får gammla kylskåp slangar rycka all världens väg!

#1
Anonym
2009-03-26 14:45

Idag 26/3 har jag besiktigat Husbilen som gick genom som vanlig,men frågade om gasolkontrolen,och det verkade som det är redan klart med slopandet av samma.Men besiktningsmanen sa också att det blir frivilig om man vill ha det eller inte..och då håll han med mig när jag popekade att 80:- är inga pengar när det gäller säkerheten.Så visst kommer man också i fortsätningen få den kontrolen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.