Nästa artikel
Livräddande gasolregel kan avskaffas
Nyheter

Livräddande gasolregel kan avskaffas

Publicerad 11 februari 2009 (uppdaterad 13 juli 2010)
EU har riktat kritik mot Sveriges regel om årlig kontroll av gasolinstallationer av tredje part. Nu kanske regeln slopas trots att den troligen räddat människoliv sedan den infördes.

Regeln om tredjepartskontroll av gasolsystem och ventilation i fritidsfordon infördes för 15 år sedan för att få ner antalet gasolrelaterade olyckor i husvagnar. Bilprovningen gör därför i samband med besiktningen en kontroll av gasolsystem och ventilation i fritidsfordon.

- Sedan 1994 då regeln infördes har inte en enda människa omkommit i något fritidsfordon som omfattas av bestämmelserna. Däremot omkommer det årligen upp till två personer i äldre fordon, som inte har kontrollerats av tredje part, säger Lars Synnerholm på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, (tidigare Räddningsverket/Sprängämnesinspektionen) till Husbil & Husvagn.

Nu kritiseras alltså regeln av EU-kommissionen och därför kanske MSB kommer att avskaffa den.

Husvagnsbranschens riksförbund svarar i dag i ett pressmedelande att de anser att detta är ett icke acceptabelt synsätt! Den oberoende tredjepartskontrollen ska bibehållas, samt att Sverige ska arbeta för att motsvarande krav införs i samtliga EU-länder.
Under fjolåret underkändes 5 procent av Bilprovningens testade fritidsfordon på grund av fel på gasolsystemet. Om regeln som styr kontrollen avskaffas kommer åtskilliga av dessa fel aldrig att upptäckas på ett tidigt stadium, vilket kan leda till fler olyckor, skriver HRF i samma pressmedelande.


Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.