Bild
Nästa artikel
Lycksele och Ansia Resort

Lycksele och Ansia Resort

NYHETER

Lapplands huvudstad är den bästa turiststaden i Norrland! Det kanske låter överdrivet men jämfört med större städer längs kusten är Lycksele ofta i framkant vad gäller turismen.

Lycksele är en stad som alltid lockat många turister, ofta från stora grannstäder som Umeå, men också från Norge och övriga Sverige och Europa. Besöksmålen är många och Lycksele Djurpark är mest känt, men här finns även mycket annat. Natur och fiske lockar många men efter våra dagar i staden var det det ständigt trevliga bemötandet, intressanta besöksmålen och boendet på femstjärniga Ansia Resort som bidrog till smått överpositiva intryck...

Innan vi slår läger åker vi till Gammplatsen och Skogsmuseet. Det sistnämnda låter inte så spännande men är mer besöksvärt än det låter. Till exempel får barnen provsitta enorma skogsmaskiner och till och med styra en alldeles riktig och fullstor Valmet skogskran. Väldigt populärt bland både barn och vuxna där de sistnämnda ofta får se sig slagna på grund av barnens joystickvana från tv-spel.
 
På skogsmuseet finns också en trevlig utställning med namnet ”Utsikter” vilket även är namnet på en bok som museet gett ut. Utställningen är byggd som en kopia av en tågvagn och längst fram får man se lokförarens egen utsikt som film. Temat utsikter är ju något vi alla som reser i husbil eller husvagn uppskattar och eftersöker. Några av bilderna som ingår i utställningen visar just detta och har skickats in av campare. Gammplatsen har även vacker träbebyggelse och ett mysigt kafé samt gammeldags lanthandel.
 
En bit utanför Lycksele finns möjligheten att testa forsränning och på vägen mot Umeå finns den väl ansedda gokartbanan Trollringen. Annars är en viktig fördel med Lycksele som resmål att det är så lätt att hitta parkering centralt med både husbils- och husvagnsekipage. Lycksele tycks vara en lyhörd stad och man tycks inte titta snett på motordrivna fordon. Ett tydligt bevis är Motorveckan där motorerna tar över totalt i en vecka i slutet av juli.


När det sedan blir dags för nattning är Ansia Resort ett populärt val, året runt. Sommartid är det förutom omgivningens äventyr och besöksmål den varma inlandssolen som lockar och vintertid snöskoter, skidor eller hundspann. Ansia Resort ägs av Grönklittgruppen och campingen är en av Norrlands största med sina 400 platser.

Campingen är femstjärnig och har en egen liten badstrand och ett centralt läge som gör att man kan cykla eller promenera över bron till centrum. Granne med campingen ligger äventyrsbadet Ansia Badpark. Utebadet för dig som gillar bassänger, vågmaskin och vattenrutschbanor. Närmaste granne åt andra hållet är Lyckseles niohåliga golfbana med vackert läge invid älven. Banan har kallats ”Sveriges svåraste niohålsbana” så räkna med en utmaning...
 
Under vårt besök på Ansia Resort möttes vi av en mycket trevlig och tillmötesgående personal i reception, kafé och cykeluthyrning. Ett omdöme som undertecknad även hörde från andra gäster på campingen.

Campingen har fem servicehus och i dessa finns familjerum med babyrum (badkar i form av en racerbil och låga tvättställ/toaletter). Servicehusen var välstädade vid vårt besök och självklart finns även möjlighet till vattenpåfyllning, tömning, biltvätt och hunddusch på campingen.

När det gäller övriga aktiviteter inne på området finns en relaxanläggning med bastu och badtunna som kan bokas separat, medan det nya gymmet är gratis för alla campinggäster. Wifi ingår på alla platser (en nyare del av campingen har dock wifi under uppbyggnad i skrivande stund).

Det finns fem lekparker, två stora hoppkuddar, miniklubb inomhus och sist men inte minst en populär minigolfbana. När hungern sätter in finns kafé och restaurang med bistromeny. Cykeluthyrningen tycktes populär och då särskilt de fyrhjuliga cykelbilarna som barnen trampar runt på. Priset för trampbilarna är 50 kr/timme, medan vanliga cyklar kan hyras dygnsvis.

En notering av det negativa slaget är dock att matutbudet i restaurangen var av det "finare slaget" vilket betyder höga priser. Särskilt för en barnfamilj. Här bör det finnas billigare alternativ, men å andra sidan fanns en pizzeria på andra sidan gatan som nog tjänar en slant på hungriga campinggäster. För par eller familjer med stinn semesterkassa kan dock restaurangen ändå rekommenderas efter en titt på menyalternativen.

Sammanfattningsvis är Ansia Resort en oväntat trevlig camping med rymliga campingtomter och ett utbud där de flesta hittar något av intresse. Lycksele med omnejd bör vara ett givet mål för alla Norrlandsturister. Stanna minst ett par dagar, gärna längre, och ta del av alla annorlunda upplevelser som Norrlands inland erbjuder. Här hittar du lugnet men i Lycksele har ni ändå stadens och campingens alla bekvämligheter som passar både par och större familjer.

Priserna är säsongsberoende men vi håller oss till högsäsong och olika tomter kostar olika. Priserna början på 350 kronor och då ingår el (10 A). Tillgång till servicehusets faciliteter, inklusive duschar, ingår i priset.

När det gäller alternativ till Ansia så finns vackert belägna Kattisavans Camping några mil västerut längs Blå Vägen, E12, och mysiga Granö Beckasin några mil österut längs Blå Vägen. Ställplatser och fricampingar i naturen finns det gott om utanför Lycksele.

En jämförelse med "Norrlands riviera" Pite Havsbad är kanske oundviklig, här vinner Ansia Resort våra hjärtan tack vare trevligt mottagande, bättre priser och ett centralt läge nära staden. Är du däremot ute efter beach-häng, ännu fler aktiviteter på campingområdet, megastor camping och superlång strand – ja då vinner Pite Havsbad.
 
ANSIA RESORT, LYCKSELE
Husvagnsplatser: 430 st
Pris högsäsong: Från 350 kr inkl. el 10A.
Servicehus: 5 st
Lekplatser: 5 st
Hoppkuddar: 2 st
Fritt wifi: Ja
Fria duschar/toaletter: Ja
Gym: Ja, fritt för alla campinggäster
Relax: Bokningar
Restaurang: I form av en stor lappkåta som är populär även bland lokalbor.
Kafé: Ja
Minigolf: Ja
Cykeluthyrning: Ja
Miniklubb: Ja
Tvättstugor: Ja
Övrigt: Grillmat eller frukost på beställning, loppis två dagar i veckan, barnaktiviteter, snöskotersafari med uthyrning vintertid.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.