Bild
Nästa artikel
Det går redan att åka husbilståg under engelska kanalen.
Det går redan att åka husbilståg under engelska kanalen.

Med husbil på tåg!

APRIL APRIL

Det har riktats stark kritik mot husbilars utsläpp men nu föreslås ett sätt för att mer än halvera dessa. I samband med att regeringen beslutat satsa på ett nattåg till Hamburg inrättas en tjänst där husbilen fraktas på tåg och på så sätt kommer Sverige undan mängder med utsläpp.

De specialgjorda vagnarna gör att husbilisterna kan, eller snarare måste, stanna i sina fordon under färden vilket inte ses som ett problem då dessa oftast är mycket välutrustade och har både vatten, kokmöjligheter och sängar.

Därför förbereds en ny lag som tillåter personer att vistas i sina fordon även medan tåget är i rörelse. Denna lösning innebär en klimatmässig fördel för Sverige eftersom fordonen inte körs. I varje fall inte i Sverige.

– Eftersom fordonen inte körs i Sverige kommer utsläppen i ett globalt perspektiv att minskas rejält, eller säkerligen motsvarande ett hundratal lastbilar i alla fall. Utsläppen i Tyskland bokförs ju inte som skadliga i Sverige och därför blir klimatvinsterna betydande. Om alla husbilar fraktades på detta sätt skulle miljön bli avsevärt bättre och husbilisterna skulle i stället kunna exempelvis flyga till Hamburg. Kunde förarna dessutom ta färjan till Tallinn eller Helsingfors slipper Sverige dessutom utsläppen från flyget, säger Bogusian Malius på tankemedjan Tehmud som ligger bakom tanken. 

Eftersom fordonen inte körs kanske de kan ställas av? Skatten på husbilar kommer kanske i värsta fall att höjas till 30 000 per år så alla möjligheter att hålla den avställd välkomnas.

Att just ställa av bilen tycker finansdepartementet är ett bra sätt att använda sitt fritidsfordon och för att uppmuntra det övervägs ytterligare skattehöjningar för just husbilar.

– The sky is the limit!, uppges finansministern ha sagt angående husbilar och dess beskattning under en engelsklektion.

Kunde dessutom alla länder göra likadant skulle alla utsläpp från husbilar upphöra omedelbart eftersom inga skulle köras där de är registrerade. Detta skulle vara en stor miljövinst.

För tydlighetens skull vill vi påpeka att denna artikel publicerades den 1 april.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.