Bild
Nästa artikel
MHF och Besikta vill uppmuntra fler att tänka till i trafiken

MHF och Besikta vill uppmuntra fler att tänka till i trafiken

NYHETER

Idag, tisdagen den 14 maj är det Trafiknykterhetens dag som är en dag instiftad av MHF med syftet att uppmärksamma konsekvenserna av rattfylleri. Dagen uppmärksammas av många kommuner, trafiksäkerhetsansvariga, polisen, företag och föreningsliv.

Antalet dödsfall i trafiken som orsakas av rattfylleri ligger på en fortsatt hög nivå de senaste åren och Sverige verkar inte ha kunnat vända den negativa trenden.

Tillsammans vill MHF och Besikta få stopp på de 12 600 alkohol- och drogrelaterade bilresor som sker dagligen. Tyvärr är risken enorm, för att vem som helst ska möta en alkohol- och drogpåverkade förare. Därför är det viktigt att få människor att tänka till och använda sunt förnuft i trafiken.

I år vill MHF särskilt lyfta fram tre fokusområden för att vi ska närma oss noll dödsfall orsakade av alkohol och andra droger. 

 • Droger i trafiken
  Antalet dödsfall orsakade av förare påverkade av cannabis och andra droger har fördubblats på bara några år.
  –Ge polisen rätt att göra rutinmässiga snabbdrogtester i trafiken.
 • Fler kontroller
  Täta nykterhetskontroller och hög upptäcktsrisk minskar rattfylleriet. 
  –Gör fler utandningsprov och inför automatiska nykterhetskontroller på strategiska platser som hamnar och flygplatser.
 • Villkorat körkort
  Den som kört rattfull och får behålla körkortet med villkor på alkolås i bilen är en mindre risk än de som blir av med körkortet helt. 
  –Underlätta för fler att gå med i programmet. 

Trafiknykterhetens dag manifesteras på olika sätt över hela landet, för att påverka normer kring rattfylleri. På många håll mobiliseras lokala aktörer som kommuner, trafiksäkerhetsansvariga, polisen, företag och föreningsliv.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.