Bild
Nästa artikel
Miljontals bilar sårbara för ny inbrottsteknik

Miljontals bilar sårbara för ny inbrottsteknik

NYHETER

Brittiska och tyska forskare har hittat en svaghet i många bilars fjärrstyrda lås. För ett par hundra kronor kan man köpa allt som behövs för att öppna miljontals bilar.

Forskarna från Birmingham University och den tyska ingenjörsfirman Kasper & Oswald har hittat en säkerhetslucka som gör det möjligt att öppna fjärrstyrda bilar. Med hjälp av radioutrustning för ett par hundra kronor  går det att fånga upp fjärrstyrda nycklars signal och sedan använda den för att skapa en egen nyckel. Det krävs dock en hel del tekniskt kunnande  för att lyckas med detta, bland annat krävs en särskild kod som forskarna inte har för avsikt att avslöja. De varnar dock för att om dessa koder publiceras så kan varje sådan kod göra tiotals miljoner fordon sårbara.

Enligt den rapport som forskarna skrivit om sin upptäckt gäller säkerhetsluckan i princip alla VAG-bilar som byggts sedan 1995, med undantag för de som bygger på MQB-plattformen. Andra märken kan vara lika utsatta, men gruppen experimenterade i första hand på VAG-bilar. 

Redan nu stjäls många bilar med hjälp av elektronisk utrustning, för ett par veckor sedan stals ett trettiotal Jeepar i USA med hjälp av en laptop och flera övervakningsfilmer har cirkulerat med bilder på tjuvar som stjäl bilar med hjälp av olika typer av elektronisk utrustning.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.