Nästa artikel
Mindre sömn fördubblar olycksrisk
NYHETER

Mindre sömn fördubblar olycksrisk

Publicerad 10 december 2016
Förlorar du upp till två timmars sömn på natten är risken dubbelt så stor att du blir inblandad i en trafikolycka dagen efter.

Julen närmar sig och många är mitt uppe i julstöket, med alla sena kvällar det kan innebära. Men det gäller att se upp – att sova mindre på natten ökar risken att vara med i en olycka när man sätter sig bakom ratten dagen efter. Amerikanska motororganisationen AAA har gjort en studie som visar att om man får 1-2 timmar mindre sömn än de rekommenderade 7-8 timmarna per dygn fördubblas risken att bli inblandad i en bilolycka.

– Du kan inte missa sömn och fortfarande räkna med att fungera säkert bakom ratten. Vår undersökning visar att en förare som sovit färre än fem timmar har en lika hög kraschrisk som någon som är rattfull, säger David Yang, verkställande direktör för AAA:s trafiksäkerhetsavdelning.

Studien visade också att med 4-5 timmars sömn fyrdubblades olycksrisken och de som sovit mindre än fyra timmar löpte mer än elva gånger så stor risk att krocka som de som sovit de normala 7-8 timmarna.

AAA:s undersökning är baserad på data från 7234 förare inblandade i 4571 olyckor mellan åren 2005-2007, från klockan 6 på morgonen fram till midnatt.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.