Bild
Nästa artikel
Minitest av satellitantenn

Minitest av satellitantenn

TV

Christer Magnusson har testat Snipe, en satellitantenn främst tänkt för husbilar och husvagnar. Antennen är helt platt och har en motordriven bottendel som automatiskt riktar in sig mot önskad satellit. Läs hans rapport.

Snipe är en helautomatisk antenn för satellitmottagning som finns på den svenska marknaden sedan i våras. Rätt satellit indikeras genom att den lyser med fast sken t.ex. Thor där Canal Digital sänder svenska program. Det fordras dock att man har ett abonnemang för att kunna se programmen och man får kontakta någon av leverantörerna eller deras återförsäljare. Snipe är enbart en antenn och till den behövs en mottagare som man väljer efter vilken leverantör av program man har och att mottagare klarar just den leverantörens kort. Mottagaren S-HD 207 som ofta säljs tillsammans med antennen klarar kort från Canal Digital.

När antennen är uppe tänds en blå GPS symbol som visar att antennens position övervakas och skulle man glömma att ta ned antennen så går den ner själv om man skulle börja köra. När antennen är rätt riktad mot önskad satellit, så kan strömmen till kontrollenheten stängas av, men då övervakas den inte av GPS systemet och man riskerar att köra med antennen uppe. Har man parkerat och antennen är uppe kan det hända att antennen går ner om husbilen rör sig på grund av rörelse i bilen, och det hände oss ett par gånger under testperioden.

När vi kommer till montering så bör den göras av en erfaren montör, främst när det gäller tätnig och genomgång för kablar. I instruktionen som medföljer rekommenderas silikon som tätningsmassa, men enligt husbilshandlarna så är det Bostik 1590, butyltätningsmassa, som är det enda godkända tätningsmedlet och av erfarenhet vet jag att det torkar inte och fungerar både på fordon och till sjöss.   Från antennen går det bara 2 kablar och båda kablarna är väl tilltagna i längd och med smal diameter där kontakterna bestämmer genomföringens diameter. 


Kontrollenheten, som liknar en fjärrkontroll med kablar och till den går kontrollkabeln och här matas också 12 volt från fordonet medan den andra kabeln går direkt till mottagarens antenningång. Antennen ger hög signalstyrka som kan avläsas via mottagaren och vid fri sikt mot satelliten låg vi på över 90 % hela tiden i Sydsverige och norra tyskland.

Christer Magnusson (test och foto)
 

Fakta:
Snipe:   Helautomatisk antenn för satellitmottagning
Rek.Pris: 12995:-, exkl. installation
Storlek: (BxHxD) 454x188x315
Vikt:     7Kg
Spänning: DC 12 – 24 V.
Strömförbrukning: 30W vid sökning

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.