Bild
Nästa artikel
Myndigheter i insats mot olagliga trafikskolor

Myndigheter i insats mot olagliga trafikskolor

NYHETER

Polisen, Transportstyrelsen, Trafikverket och Skatteverket genomförde den 14 maj en gemensam insats i Södertälje för att kontrollera trafikskolor och privat övningskörning.

Olovlig övningskörning och fusk vid prov har sedan 2016 varit i fokus och Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen samarbetar för att stoppa olaglig förarutbildning. Berörda myndigheter genomförde därför den 14 maj en omfattande kontroll i Södertälje.

Information om misstänkt verksamhet har kommit från branschen, allmänheten och körkortsmyndigheterna. Syftet med kontrollerna var att samla information om hur utbrett fenomenet är och skaffa underlag för vidare kontroller från tillsynsmyndigheter samt att beivra brottslighet.

Ett 40-tal fordon kontrollerades och i fem fall upptäcktes personer som misstänks bedriva illegal körutbildning. Eleverna rapporterades för olovlig körning och "läraren" för tillåtande av olovlig körning. I flera fall återkallades även körkortstillståndet. "Lärarna" kommer dessutom att granskas av Skatteverket och andra myndigheter. Under insatsen hittades även ett fordon från ett företag som trots märkt bil, röd skylt och lokal saknade tillstånd att bedriva trafikskola.

Det genomfördes även kontroller om hur de övningsfordon som användes av trafikskolorna var registrerade.  Här kunde konstateras att hälften av dessa fordon inte var anmälda till Transportstyrelsen som övningsfordon i yrkesmässig verksamhet.

Transportstyrelsen skriver att resultatet av insatserna bekräftar en utbredd problematik och kommer att följas upp med fler insatser från myndigheterna.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.