Nästa artikel
När blir vattnet otjänligt?
Expertfrågan

När blir vattnet otjänligt?

Publicerad 2 januari 2013 (uppdaterad 3 januari 2013)
En läsare undrar hur länge färskvattnet kan vara i tanken innan det blir otjänligt? Husbil & Husvagn svarar.

Fråga: Jag har en akut husbilsfråga: hur länge kan färskvattnet vara i tanken innan det blir otjänligt?

 

Mats, Båstad

 

Svar: Hur snabbt vattnet försämras beror på en mängd faktorer, bland annat materialet i (och skicket på) vattentanken samt omgivningstemperaturen. Det kan därför, i sämsta fall, vara otjänligt efter bara någon dag, men det kan också vara tjänligt i tre till fyra dagar.

En vattentank av rostfritt stål är det mest hygieniska alternativet, en tank av mjölkfärgad plast det sämsta. (En tank av svart plast hamnar någonstans mitt emellan …)

Viktigt är att rengöra tanken med försiktighet. Skrubbar du den med en skursvamp kan det bildas små repor som gör att bakterierna i vattnet får bättre fäste och växer till sig snabbare.

Hög omgivningstemperatur, som vi ju haft den här sommaren, gör också att bakterierna förökar sig snabbare.

En ofta bortglömd faktor är vattenslangarna i systemet. Dessa bör bytas ut med några års mellanrum. Detta är dock i de flesta fall svårt, varför man får försöka att (på kemisk väg) rengöra slangarna invändigt.

Det finns hos husvagns- och husbilsåterförsäljarna olika medel att tillsätta vattnet, samt olika typer av filter. Bäst (och dyrast) är att montera ett UV-lysrör inne i vattentanken, eftersom UV-ljuset dödar bakterierna.

/ LARS ERIK PAULSSON

 

 

Frågan ställdes i nummer 1 2008.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.