Bild
Nästa artikel
När blir vattnet otjänligt?

När blir vattnet otjänligt?

Expertfrågan

En läsare undrar hur länge färskvattnet kan vara i tanken innan det blir otjänligt? Husbil & Husvagn svarar.

Fråga: Jag har en akut husbilsfråga: hur länge kan färskvattnet vara i tanken innan det blir otjänligt?

 

Mats, Båstad

 

Svar: Hur snabbt vattnet försämras beror på en mängd faktorer, bland annat materialet i (och skicket på) vattentanken samt omgivningstemperaturen. Det kan därför, i sämsta fall, vara otjänligt efter bara någon dag, men det kan också vara tjänligt i tre till fyra dagar.

En vattentank av rostfritt stål är det mest hygieniska alternativet, en tank av mjölkfärgad plast det sämsta. (En tank av svart plast hamnar någonstans mitt emellan …)

Viktigt är att rengöra tanken med försiktighet. Skrubbar du den med en skursvamp kan det bildas små repor som gör att bakterierna i vattnet får bättre fäste och växer till sig snabbare.

Hög omgivningstemperatur, som vi ju haft den här sommaren, gör också att bakterierna förökar sig snabbare.

En ofta bortglömd faktor är vattenslangarna i systemet. Dessa bör bytas ut med några års mellanrum. Detta är dock i de flesta fall svårt, varför man får försöka att (på kemisk väg) rengöra slangarna invändigt.

Det finns hos husvagns- och husbilsåterförsäljarna olika medel att tillsätta vattnet, samt olika typer av filter. Bäst (och dyrast) är att montera ett UV-lysrör inne i vattentanken, eftersom UV-ljuset dödar bakterierna.

/ LARS ERIK PAULSSON

 

 

Frågan ställdes i nummer 1 2008.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Göran Hellman
2013-01-04 13:26

Varför är mjölkvit plast sämst??? Dessa tankar brukar väl ligga i mörka (svarta) utrymmen, och då bör det väl jämföras med svart plast.
Tacksam för ett svar, och gärna vilket medel som är bäst att rengöra tanken med. Bör det göra s på våren inför säsongen om bilen varit uppställd på vintern?
Hälsningar
Göran Hellman

#2
Lars-Eric Johansson
2013-01-07 15:09

När jag läste artikeln, uppstod för mig samma frågeställning som hos Göran Hellman; vår,under säsong eller inför vintern.
Mvh Lars-Eric Johansson

#3
LEP
2013-01-08 16:52

Hej Göran och Lars-Eric!

Eftersom jag gärna använder både hängslen och livrem, brukar jag "storstäda" tanken både inför vinteravställningen och innan vi tar husbilen i bruk på våren.

När det gäller materialet i tanken, är det ju många tankar som inte tar upp hela utrymmet i den sänglåda som tanken är placerad i. När locket då öppnas, för att man ska komma åt det som förvaras i sänglådan, utsätts tanken för en del ljus.

Lars Erik Paulsson

#4
David McCrum
2013-01-12 11:33

Has a first time camper this year (2013) I would like to see if LARS ERIK PAULSSON who wrote the article in the first place will answer Göran's question.

`Why is the milkly white plastic the worst´

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.