Bild
Nästa artikel
Nissastigen ska byggas om

Nissastigen ska byggas om

NYHETER

Äntligen har Trafikverket gett en en konsult i uppdrag att ta fram en entreprenör med vägplaner och förfrågningsunderlag för att bygga om riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar även om byggstarten dröjer. Vägsträckan är även känd som Nissastigen.

Riksväg 26, även kallad Nissastigen, passerar genom de två tätorterna Gislaved och Smålandsstenar. Vägsträckan har idag en tillåten hastighet på 80 km/h med få lämpliga omkörningssträckor, dålig sikt, saknar mittseparering och har brister i området vid sidan av vägen. Bland annat saknas viltstängsel och alternativ för cykeltrafik.

– Vi är otroligt glada över att vi vann uppdraget och det ska bli spännande att ta oss an en så omskriven vägsträcka som riksväg 26. En utmaning i uppdraget är att anpassa omkörningssträckorna till hur närområdet ser ut, med många intilliggande fastigheter och ån Nissan rinnande på östra sidan om vägen, säger Viktor Åkesson, uppdragsansvarig på Tyréns i Jönköping.

Vägen kommer nu byggas om till en mötesfri väg med säkrare omkörningssträckor (2+1) med mitträcken och en hastighet på 100 km/h. Det blir minst två omkörningssträckor i vardera riktningen. För att minska olycksrisken bygger man ett viltstängsel längs med hela sträckan och kompletterar med en gång- och cykelväg på dryga fyra kilometer mellan Smålandsstenar och Kappeled.

Tyréns ansvarar för att uppföra två vägplaner, typfall 3 med miljökonsekvensbeskrivning (MKB), ett förfrågningsunderlag för utförandeentreprenad och byggplatsuppföljning. 

Det finns en del problem i uppdraget, bland annat sträckan norr om Smålandsstenar där vägen passerar ett vattenskyddsområde. En annan problematik är hur man på bästa sätt ska hantera boendemiljön i närliggande bebyggelse. Byggstarten blir 2026.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.