Bild
Nästa artikel
Norrmän undersöker husbilars klimatpåverkan

Norrmän undersöker husbilars klimatpåverkan

NYHETER

Är husbilen en klimatbov? Den frågan ställde sig Norges Caravanbransjeforbund som gjorde en rejäl undersökning. Det visade sig att en semester med husbil inte alls är dåligt i jämförelse med realistiska alternativ.

Den norska branschorganisationen Norges Caravanbransjeforbund, NCB, har gjort en studie som visar på skillnader mellan olika semesterformers klimatavtryck. Syftet var att ta reda på hur husbilsturism klimatmässigt står sig mot andra realistiska semesteralternativ och resultatet visar att husbilsturism inte utmärker sig som en klimatbov. 

Studien är omfattande, den är på 70 sidor, och ger en noggrann redovisning som i mycket rycker undan de argument som är grunden till de svenska myndigheternas motiv för husbilarnas mycket höga skatt. I de artiklar som hittills skrivits om denna studie har oftast bara en tabell återgivits men i en länk i vår artikel kan du läsa rapporten i sin helhet. Även om den är lång är den mycket läsvärd. I Norge förs en debatt om en engångsavgift som påförs husbilar vid köpet av det nya fordonet, något som NCB anser ska bort och är orsaken till rapporten.

Ska man få en väsentligt lägre utsläppsnivå krävs i princip att man stannar hemma och det man rimligen skulle kunna se som en alternativ semesterform, en charterresa alternativ en kryssning, har högre klimatavtryck. Den verkliga miljöboven är en kryssning som utan konkurrens är klimatvärst.

Att jämföra på det här sättet ger ett intressant perspektiv då i stort sett alla aktiviteter vi väljer på semestern innebär någon form av klimatpåverkan, frågan är bara hur mycket. Om den allmänna uppfattningen är att husbilsturism är värre än andra alternativ och det inte stämmer med verkligheten är just risken att vi får kontraproduktiva beslut.
 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.