Bild
Nästa artikel
Norsk särlagstiftning kan bli dyr för norrmän

Norsk särlagstiftning kan bli dyr för norrmän

NYHETER

Även om det är tänkt att gemensamma regler för fordon och körkort inom EU/EES ska underlätta både för producenter och förare är det inte alltid så det är i verkligheten. Det här är en udda regel som norrmän måste se upp med.

Även här i Sverige skriver vi vid tester av husbilar om hur många sängplatser det finns men utöver det hur många passagerare husbilen får ha under färd. Som bekant kan det skilja sig åt men utöver de praktiska aspekterna gör det ingen skillnad.

Så är det inte i Norge låter oss den norska tidningen Motor veta. Där har husbilar lägre skatteklass än personbilar vilket lett till att det är förbjudet för norskregistrerade husbilar att ha fler passagerare, inräknat föraren, än det finns sovplatser till även om antalet bältade platser räcker till fler.

– Det skyldes det norske avgiftssystemet, förklarar överingenjör Afshin Khodabandeh i norska Statens vegvesen till tidningen Motor och hänvisar dem till en föreskrift om engångsavgift på motorfordon. Campingbiler er i en annen og lavere avgiftsklasse enn vanlige personbiler. For å kunne defineres som bobil eller campingbil, stilles det noen klare betingelser. Blant annet må ikke antall registrerte sitteplasser overstige liggeplasser.

Därför kan antalet passagerare understiga antalet sittplatser även om samma husbil i ett annat land är godkänd för fler. Skulle en norrman komma farandes med fler personer i sin husbil än antalet sängplatser räknas den i juridisk mening som en personbil och ska vara registrerad som en sådan med dess högre avgifter. Mycket högre.

– Blir du tatt i kontroll med flere passasjerer enn bobilen er registrert for, blir du rapportert til Skatteetaten. De vil de gjøre en vurdering ut fra hver enkelt situasjon, men du kan bli avkrevd en tilleggsavgift på flere hundre tusen kroner, säger Afshin Khodabandeh till den norska tidningen.

Här kan du läsa artikeln i Motor.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.