Bild
Nästa artikel
November mörk månad för olyckor

November mörk månad för olyckor

NYHETER

2018 ser ut att bli ett olycksdrabbat år i trafiken. Det höga antalet omkomna och skadade fortsatte i november som slår rekord och ökar på de dystra siffrorna. Det finns all anledning att ta det extra försiktigt i jultrafiken, i synnerhet de mest olycksdrabbade dagarna som är 20 till 23 december.

Under november månad i år omkom 37 personer och 1 437 skadades i vägtrafiken (156 svårt skadade och 1 281 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 17 december. Det är 27 fler omkomna än under november förra året.

25 av de omkomna personerna färdades i personbil, åtta var fotgängare, två omkom i lastbil och två trafikanter kategoriserade som övriga omkomna. Bland de omkomna var 21 män och 16 kvinnor. 15 av de omkomna var 65 år eller äldre.

– Vi har inte noterar så många omkomna i novembertrafiken sedan 2003. Det är 15 fler omkomna än snittet för novembermånaderna sedan 2007 då halveringsmålet för Nollvisionen sattes, säger Khabat Amin, statistiker på Väg- och järnväg på Transportstyrelsen.

De första elva månaderna 2018 har 287 personer omkommit i vägtrafiken. Under motsvarande period januari-november i fjol omkom 234 personer, vilket innebär en ökning med hela 23 procent.

– Det är 34 fler omkomna under de 11 första månaderna jämfört med hela året 2017. Vi ser att ökningen är störst bland de skyddade trafikanterna, särskilt bland de som åker personbil och lastbil. Samtidigt ser vi en minskning i antalet olyckor bland oskyddade trafikanter förutom för motorcyklister, där vi också ser en ökning, säger Khabat Amin.

Under perioden 20/12 till 12/1 de senaste fem åren inträffar i snitt 34 olyckor med personskada per dag enligt polisens rapportering till Transportstyrelsens olycksdatabas Strada. Vanligaste olycksorsaken är mötes- och singelolyckor.


NTF har gjort en sammanställning över olyckorna de två senaste gångerna som julafton inträffat på en måndag.

– I år infaller julafton på en måndag vilket är bra eftersom det sprider ut resandet till något fler dagar men den 20 och 21 sker alltid fler olyckor med personskador än vanligt. Så måste ni ut och resa se till att vara ute i god tid för att slippa julstressen. Glöm inte bältet, håll avstånd till framförvarande fordon, hastigheten och se till att vara nykter och utvilad, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

De senaste åren då julafton inföll på en måndag var 2007 och 2012. Då rapporterades det dagligen in i medeltal 42 respektive 31 vägtrafikolyckor med personskador under perioden 20 december - 12 januari. Både 2007 och 2012 låg antalet olyckor högt över medeltalet just dagarna före jul, en eller två dagar under mellandagarna samt den 11:e januari när alla ska hem efter helgerna.

Taggar: Nyheter
November mörk månad för olyckor
November mörk månad för olyckor

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.