Bild
Nästa artikel
Nu är premiärturen nära. Är du beredd?

Nu är premiärturen nära. Är du beredd?

NYHETER

Med våren kommer premiärturen även om allt fler tar husbilen eller husvagnen på vintercamping. Men det är viktigt att ta säkerheten på allvar, har du koll på gasolen och annat viktigt?

När vinterförvaringen lider mot sitt slut är det dags att börja förbereda den första efterlängtade vårturen. Tyvärr finns det några saker som man bör göra innan allt löper på som vanligt men för de flesta är det ändå en kär sysselsättning.

Innan du ens gör ett försök att starta värmesystem, kylskåp eller andra gasförbrukare ska du vara helt säker på att gasolsystemet är tätt. Det är inte längre ett krav med gasolkontroll men det innebär inte att den kan hoppas över. Några tror sig vara säkra men ändå uppstår några bränder, en risk som kan begränsas med en gasolkontroll. Den kan du göra på olika bilbesiktningsstationer och branschverkstäder. Märk att allt fler campingar kräver en gasolbesiktning med protokoll för allas vår säkerhet och som vanligt ska säkerhetsavståndet på fyra meter följas. Se dessutom till att du alltid har en brandsläckare till hands, den kan rädda hela säsongen och har varit till stor hjälp när de få bränderna på campingarna ändå hänt.

Myndigheterna påminner inte längre om besiktning så kolla för säkerhets skull när den går ut. Det brukar inte vara problem att få tider men du kan besiktiga tidigare än kravet. Det är lika bra att få det gjort nu som att vänta till mitt i säsongen.

Service är också ett omdebatterat ämne och lättast är att göra den på hösten men om så inte var fallet är det dags att beställa tid nu. Serviceintervallerna har blivit längre, oftast med två års intervall om inte miltalet uppnås, men en allmän rekommendation är att oljan ändå bör bytas årligen. Kolla samtidigt att hjullagren inte är dåliga och att bromsarna inte kärvar, det är fel som kan utveckla värme och skapa allvarligare följdfel.


Har du garanti mot karossläckage ska täthetskontrollen utföras årligen. Kontrollera den senaste tidpunkten den måste utföras så att du inte tappar garantin! Även om du inte har garanti är det lämpligt att låta utföra den. Tänk på att garantigivare kan ställa krav på vem som utför kontrollen!

Inuti ger lite vanligt rengöringsmedel susen men spola genom vattensystemet så att även det blir fräscht.

En sak som många missar är att kolla lufttrycket, det sägs att 70 procent kör med för lågt lufttryck. Men så är det väl inte i ditt fall? Lågt lufttryck ger högre bränsleförbrukning, sämre vägegenskaper och sliter mer på däcken. Självklart kollar du att däcken inte har ålderssprickor eller är för slitna.

Nog med pekpinnar. Nu är säsongen nära och vi på Husbil & Husvagn önskar alla våra läsare en härlig premiärtur!
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.