Bild
Nästa artikel
Nu har fler kvinnor än män körkort

Nu har fler kvinnor än män körkort

Nyheter

Kvinnliga förare har gått om män på vägarna i USA, visar en ny undersökning. Det förväntas påverka biltillverkning och olycksstatistik.

Att fler män än kvinnor har körkort är en gammal sanning, men förhållandena på vägarna förändras. Enligt en ny undersökning av University of Michigans forskningsinstitut för trasport har fler kvinnor än män körkort i dagens USA.

Färre och färre ungdomar tar körkort i USA, det gäller både män och kvinnor. Att kvinnor nu har gått om män när det gäller körkortsinnehav beror på att andelen kvinnor som tar körkort minskar i långsammare takt än när det gäller unga män. Men det slutar inte där. Skillnaden kan bli ännu större i framtiden om den rådande trenden fortsätter.

 

Påverkar bilar och trafik
Skillnaderna kommer sannolikt att leda till förändringar bilförsäljning, bränsleåtgång och trafiksäkerhet, enligt undersökningens författare. Det beror på att kvinnor i högre grad än män köper mindre, snålare och säkrare bilar. Dessutom kör de inte lika mycket och råkar ut för färre allvarliga olyckor.

Att unga förare, och då särskilt män, minskar i antal kan beror på att internetanvändningen ökar. En undersökning som genomförts tidigare i år har visat att det finns ett samband mellan länders internetanvändning och hur många som tar körkort. En teori är att kollektivtrafik blir attraktivare eftersom folk kan surfa och arbeta under resans gång.


Undersökningen omfattar statistik från mellan 1995 och 2010, där förändringar när det gäller körkortinnehav och kön har analyserats.

 

 

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.