Nästa artikel
Nu kommer covid-bevisen
NYHETER

Nu kommer covid-bevisen

Publicerad 24 juni 2021 (uppdaterad 25 juni 2021)
Den 1 juli blir det möjligt att via eHälsomyndigheten få ut covid-bevis. Dessa blir nödvändiga för att inte omfattas av olika länders karantänsbestämmelser.
För att resa utomlands behövs det ett bevis på att du har fått full vaccinering mot covid-19. EU har enats om en gemensam standard för sådana bevis som redan nu finns i flera länder. Bevisen i Sverige hanteras via eHälsomyndigheten och Nationella vaccinationsregistret från och med den 1 juli 2021.

Covid-beviset har tidigare även gått under namnet covid-certifikat och har information om när man har vaccinerats både vid första och andra tillfället och med vilket vaccin. Utöver personuppgifterna i klartext finns en QR-kod. I den första versionen av Covidbevis ingår enbart ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. E-hälsomyndigheten arbetar för att även ett bevis på negativt covid‑19‑test och ett bevis på tillfrisknande ska ingå.

Det är viktigt att känna till att det inte finns något generellt undantag för barn eller yngre personer som inte omfattas av det svenska vaccinationsprogrammet. Vissa länder kan dock göra undantag för personer under en viss ålder men sådant måste man förvissa sig om i förväg.

Trots EU:s överenskommelse kan enskilda länder ha separata krav och innan avresa bör man ta kontakt med respektive lands ambassad så att det inte uppstår problem vid gränsen och res i dagsläget inte utan pass eller nationellt id-kort även om det formellt råder passfrihet. Reser man som familj där barn eller yngre personer inte är vaccinerade är detta av extra stor vikt. Det kommer även att finnas möjlighet att söka information på Sweden Abroad. Hittills är sagt att om man har haft covid behövs en dos och det får inte ha gått mer än sex månader efter sjukdom eller full vaccinering.

För att få ut covid-beviset kontaktar man eHälsomyndigheten (tidigast 1 juli) och då behöver man e-legitimation. Man kan då få beviset till sin digitala brevlåda för myndighetspost, du skapar den här, och får då covid-beviset direkt till denna. Om man inte har digital brevlåda blir det via pappershantering vilket kan ta någon vecka.

I det nationella vaccinationsregistret uppdateras informationen löpande med en eftersläpning på cirka en vecka. Det ska dessutom ha gått minst två veckor efter det man fått den andra dosen för att covid-passet ska vara fullt giltigt. Uppgifterna sparas hos Folkhälsomyndigheten

Informationen om vilka krav som gäller uppdateras löpande av myndigheterna och man måste därför förvissa sig om vad som gäller i direkt anslutning till avresan.

Glöm inte heller fordonets dokument. Du ska ha med dig registreringsbeviset samt bevis om försäkring då det inte är ovanligt att även dessa kontrolleras vid gränspassager.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.