Bild
Nästa artikel
Nu kommer solen tillbaka

Nu kommer solen tillbaka

NYHETER

Idag klockan 11:44 vänder det! Nu blir dagarna successivt allt längre, även om det är minimalt i början, och så sakteliga återvänder campingsäsongen.

Det är knappast någon mening att försöka komma med något nytt till detta astronomiska fenomen som inträffar när jordaxelns norra del lutar bort från solen och ger oss minsta möjliga solljus. Idag står solen, när den vid zenit befinner sig som högst, över Stenbockens vändkrets. Visserligen blir det något kallare den närmaste tiden men vad gör väl det när dagarna blir längre för oss på norra halvklotet?

Om ett år och sex timmar är det dags igen eftersom vintersolståndet förskjuts knappa 6 timmar framåt varje år men drygt 18 timmar bakåt när det är skottår. Norr om polcirkeln syns just nu ingen sol alls och vid Nordpolen får man vänta ända till den 18 mars innan solen går upp efter den 175 dygn långa polarnatten.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.