Nästa artikel
Ny batterityp baserad på grafen ser dagens ljus
NYHETER

Ny batterityp baserad på grafen ser dagens ljus

Publicerad 9 mars 2016 (uppdaterad 3 oktober 2019)
Det nobelprisbelönade materialet grafen har lett fram till en ny batterityp med ungefär sex gånger så hög lagringskapacitet som Litium-Ion. En elbil skulle därigenom få en räckvidd på strax under hundra mil.
Ett samarbete mellan det spanska företaget Graphenano och deras kinesiska partner Chint har lett fram till ett batteri kallat Grabat som utklassar dagens Litium-Ion batterier och snart kan ersätta dagens batterier i apparater och inte minst elektriskt drivna bilar eller varför inte husbilar och husvagnar.

Med de typer som nu tagits fram av det nya batteriet pratas om räckvidder på 80 mil för en elbil och intressant i det sammanhanget är även att batteriet kan laddas "på några minuter" eller ungefär 33 gånger snabbare än Litium-Ion. Utöver den snabba laddprocessen sänker inte upprepade laddningscykler batteriets kapacitet. Biltillverkaren Tesla nämns intressant nog i sammanhanget. 

Batteriet kommer att tillverkas i Yecla i Spanien och har en energitäthet på 1 000 Wh/kg vilket kan jämföras med ungefär 180 för Litium-Ion. Volttalet sägs ligga på 2,3. Oberoende testinstitut som tyska TÜV menar att batteriet inte har den explosionsrisk som Litium-Ion medför.

Batteriet förutspås kunna börja produceras redan i slutet av 2016.
 

Källor där det även finns mer djuplodande information:

http://futurism.com/scientists-develop-better-battery-thanks-graphene/

http://www.graphene-info.com/graphene-batteries

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/press-sv.html
 

Vad är grafen?
Grafen är ett kolbaserat material som är enbart en atom tjockt men trots det extremt starkt trots att det är böjligt.

Nobelpriset 2010 tilldelades Andre Geim, University of Manchester i Storbritannien, samt Konstantin Novoselov, även han på University of Manchester i Storbritannien, Nobelpriset i fysik "för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen".

Materialet har extremt bra elektrisk ledningsförmåga och förutspås få stor betydelse inom en rad fält. Utöver detta är materialet extremt lätt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.