Bild
Nästa artikel
Ny däckmärkning – som ska göra däckköpet enklare

Ny däckmärkning – som ska göra däckköpet enklare

NYHETER

Efter många års debatt kan svenska däckköpare lättare skilja ut nordiska friktionsdäck tack vare en ny märkning.

För några år sedan infördes en särskild däckmärkning inom EU. Däckens egenskaper betygsätts på en skala på samma sätt som för exempelvis kylskåp och diskmaskiner.

I maj 2021 förändras däckmärkningen med tydligare betyg. Däckets rullmotstånd och bromssträckan på våt väg betygsattes tidigare på skalan A till G, men nu blir det istället A till E. Ljudnivån ska anges både i decibel och på skalan A till C.

Men den viktigaste nyheten för svenska däckköpare är två nya ikoner som är aktuella för vinterdäck. Dels införs en snöflinga som visar att däcket motsvarar EU:s standard för snögrepp och dels en ”isikon” som visar att däckets isgrepp uppfyller en viss ISO-standard. Det ska skilja ut nordiska friktionsdäck från centraleuropeiska friktionsdäck och så kallade året runt-däck.

– Däckmärkningen är superviktig för svenskt vidkommande då det äntligen, efter många års debatter, tillkommer en ismärkning för att däckköparna lättare kan särskilja nordiska och europeiska friktionsdäck samt allseasondäck, säger Vi Bilägares däckexpert Nils Svärd.

Som vanligt gäller att siffrorna är standardiserade och inte nödvändigtvis avslöjar hela sanningen om hur däcket presterar under svenska förhållanden.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.