Bild
Nästa artikel
Ny ekodukt invigs idag vid Svedala

Ny ekodukt invigs idag vid Svedala

NYHETER

Den nya ekodukten, en viltdjurpassage över vägen, som Trafikverket bygger över E65 vid Lemmeströtorp mellan Svedala och Skurup, invigs idag.

Ekodukt är som en viadukt, men med den skillnaden att den är avsedd för djur så att en väg inte blir en barriär som delar djurstammar och förhoppningen är dessutom att risken för viltolyckor ska minska. Ovanpå ekodukten försöker man efterlikna den omgivande naturen så att den upplevs som en naturlig passage av djuren.

Just E65 är i dag starkt trafikerad och viltet undviker att passera vägen på grund av detta. När de väl försöker passera är kollisionsrisken stor och hittills har vägen saknat passagemöjligheter för djuren, inte minst beståndet av kronhjort.

Tidigare erfarenheter av den i juni 2018 öppnade ekodukten vid Sandsjöbackas naturreservat i Kungsbacka över E6:an har visat på gott resultat där såväl älgar, dovhjortar och rådjur använder sig av passagen. Men ekodukten har också blivit en populär utflyktsplats för människor vilket stör djuren.

Det gick dock illa under bygget av ekodukten i Kungsbacka. I samband med att den höll på att rasa under byggfasen blev den mycket omskriven men motsvarande problem har Trafikverket sluppit vid Lemmeströtorp.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.