Bild
Nästa artikel
Ny EU-lag: Elbilar måste låta

Ny EU-lag: Elbilar måste låta

NYHETER

Den nya lagen kräver att elbilar och hybrider ska vara utrustade med ett akustiskt fordonsvarningssystem. På så sätt ska trafikanter lättare kunna uppmärksamma bilarna.

En ut av elbilens fördelar har för många varit att slippa ett högt motorljud under körning. Men det låga ljudet kan också vara svårare för fotgängare att uppmärksamma.

En undersökning gjord av brittiska institutet för synnedsatta visar att det är 40 procent högre risk för fotgängare att bli påkörd av en elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor. Därför ska nu EU få bilarna att låta.

Den 1 juli börjar EU-förordning (EU 540/2014) att gälla som säger att alla el- och hybridbilar som säljs i Europa ska vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) som ska sända ut ljud när bilen är i rörelse. 

Kravet gäller för nya bilar som säljs från den 1 juli 2021. Fordon som får typgodkännande efter 1 juli 2019 måste dock ha utrustningen monterad vilket kan innebära eftermontering i visa fall.

Bilarna måste låta när de kör under 20 km/h. I högre hastigheter bedöms däcken ge ifrån sig tillräckligt med ljud för att göra omgivningen uppmärksam på bilens närvaro. Funktionen behöver inte vara på om bilen är av hybridtyp och för tillfället körs med förbränningsmotorn.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.