Bild
Nästa artikel
Ny märkning av drivmedel

Ny märkning av drivmedel

NYHETER

Från den 12 oktober kommer ny märkning av drivmedel ske inom hela Europa, så här ser symbolerna ut.

Det är inte många dagar tills inte bara alla drivmedelspumpar utan även alla nyproducerade fordon ska ha de nya EU-symbolerna. Det är symbolerna som man brukar hitta på bland annat pumphandtagen och innanför tanklocket som ska få enhetlig design och kommer vara ett komplement till den befintliga märkningen som också stannar kvar.

Märkningen är kategoriserad under diesel, bensin och gasformiga drivmedel. Bensin har en cirkel med bokstaven E och den maximala etanolhalten, diesel är en kvadrat med bokstaven B samt den maximala halten FAME (eller texten XTL som visar att det är en syntetisk diesel från exempelvis biomassa) och gasformiga bränslen har en romb med gasens förkortning (exempelvis H2 för vätgas) eller typ. 

Kort och gott ska man helt enkelt kunna matcha symbolen innanför tanklocket med den på pumpstationen, oavsett vart man är i Europa. Även en symbol för el ska tas fram. Du kan läsa mer om märkningen här.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter
Ny märkning av drivmedel
Ny märkning av drivmedel
Ny märkning av drivmedel

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.