Bild
Nästa artikel
Ny möjlighet att dra tyngre ekipage

Ny möjlighet att dra tyngre ekipage

Nyheter

I januari träder nya körkortsregler i kraft. Det gör att husvagnsägare på ett billigare och enklare sätt kan dra tyngre ekipage.

För att koppla ekipage över 3,5 ton bakom bilen, krävs idag BE-körkort för tungt släp. Men ”Utökad B-behörighet” blir både billigare och enklare att ta, och då höjs den tillåtna totalvikten istället till 4,5 ton. För att få den utökade B-behörigheten måste du göra ett godkänt prov hos Trafikverket. Du ska bland annat kunna visa upp att du kan backa med släpvagn och köra den säkert i trafiken. Det blir enklare än ett BE-prov, då man till exempel ska göra ett teoriprov. Med utökad B-behörighet får den sammanlagda totalvikten på släp och dragbil inte överstiga 4 250 kilo. Till skillnad mot BE där det förutom bilens begränsningar inte finns någon övre viktgräns på körkortet annat än att släpet inte får vara tyngre än 3,5 ton.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
NWS
2012-09-05 19:31

Oavsett vilket körkort man har så med dagens bensin- och dieselpriser strävar man väl ändå efter att få dra så lätt som möjligt. Vore bra om våra nordiska husvagnstillverkare kunde lista ut det också. Vill jag ställa upp en villavagn eller likn. på säsong kan jag be nån kompis med rätt körkort om hjälp med transporten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.