Nästa artikel
Ny typ av strålkastare på gång
NYHETER

Ny typ av strålkastare på gång

Publicerad 29 april 2015 (uppdaterad 29 april 2015)
Audi har utvecklat en ny typ av strålkastare som bygger på laser i kombination med Matrix-teknik. De nya strålkastarna kommer att ge ännu mer effektiv och riktad belysning.

Audi använde sig av laserljus för första gången under 24-timmars Le Mans i tävlingsbilen Audi R18 e-tron quattro och i specialmodellen Audi R8 LMX som lanserades 2014. Audi Matrix Laser är nästa steg i utvecklingen. Det är laserstrålkastare som belyser vägen med ett skarpt sken med lång räckvidd och dessutom automatiskt anpassar helljuset kring mötande trafik och trafikanter. Tekniken är utvecklad i det nyligen invigda underjordiska ljuscentret med Europas längsta körbara ljustunnel vid Audis huvudkontor i Ingolstadt.

Den nya tekniken arbetar med en extremt snabb mikrospegel som riktar om laserstrålen. Vid lägre hastigheter fördelas ljuset på en större projektionsyta och vägen belyses brett. Vid högre hastigheter minskar öppningsvinkeln, dessutom ökar intensiteten och räckvidden, vilket är speciellt fördelaktigt vid motorvägskörning. Ljuset kan dessutom fördelas väldigt exakt eftersom ljusstyrkan kan varieras genom att styra uppehållstiden i bestämda ljuszoner.

Med den nya tekniken riktas ljuset från de blå laserdioder från Osram med en våglängd på 450 nanometer, mot en tre millimeter stor snabbrörlig spegel. Spegeln omdirigerar det blå laserljuset till en konverter som omvandlar det till vitt ljus och projicerar det på vägen. Spegeln som kommer från Bosch, är ett mikro-optiskt system med elektromekanisk styrning och baseras på silikonteknik som är väldigt robust och har en lång livslängd.

Inom ramen för det treåriga projektet som benämns iLaS arbetar Audi i nära sambarbete med sina partners Bosch, Osram och det ljustekniska institutet vid det tekniska institutet i Karlsruhe.

I den mattsvart lackerade tunneln testar utvecklingsingenjörer och designers bl.a. adaptiva helljus och kamerabaserade ljusassistanssystem med syfte att höja säkerheten. Genom ett nära samarbete mellan Audi-ingenjörer och designers kan nya ideer omsättas snabbare än vad som hittills varit vanligt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.