Bild
Nästa artikel
Nya drivmedelskrav 1 maj

Nya drivmedelskrav 1 maj

NYHETER

Regeringen inför en kvotplikt för att öka konsumtionen av biodrivmedel men de vanliga bilister blir de stora förlorarna, menar Johanna Jussila Hammes, forskare på VTI.

Kvotplikten införs den 1 maj i år. Diesel ska innehålla 9,5 volymprocent biodrivmedel, varav 6 volymprocent består av konventionell biodiesel. Resterande 3,5 volymprocent ska uppfyllas med hydrerad vegetabilisk olja som i Sverige produceras i huvudsak av ett enda oljeraffinaderi. För låginblandad etanol finns det en separat kvot.

Höginblandade biodrivmedel däremot, exempelvis E85 och biogas ingår inte i kvotplikten utan kommer även i fortsättningen gynnas av skattebefrielse.

Hammes, som är forskare i transportekonomi vid VTI, hade den 24 mars ett debattinlägg om de nya reglerna för biodrivmedel på DN Debatt. I en artikel i Ekonomisk Debatt i dag framför hon kritik mot den, som hon menar, felriktade politiken kring biodrivmedel.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.