Bild
Nästa artikel
Nya E10 i Kiruna klar för trafikstart

Nya E10 i Kiruna klar för trafikstart

NYHETER

Hela E10 genom Kiruna öppnas på tisdag den 27 oktober då avspärrningarna tas bort för den sju kilometer långa nya vägen. 15 broar har byggts och även tre rondeller.

Att det blivit en ny E10 beror på den omtalade flytten av Kiruna. Väg 870 blev klar 2015 och nu är det dag för slutetappen av vägen. Den nya vägen går norr om Kiruna, strax förbi det nya centrumet, och utsikten längs den nya sträckan beskrivs som storslagen med vyer över fjällvärlden.

– Det känns otroligt roligt att vi äntligen kan släppa på trafik på den andra och sista etappen av E10, vi har alla jobbat hårt för att få vägen klar i tid, skriver Charlotta Blind som är projektledare på Trafikverkets.

Tidsaspekten har varit problematisk för Trafikverket eftersom man oväntat tvingades stänga den gamla sträckningen i våras efter sprickbildning. Under ett halvår har därför E10-trafiken fått ledas om genom de centrala delarna av Kiruna.

Broar, bullerplank och rondellerna går i rött och pryds av växten sedum. Broräckena har fått belysning med konturer av fjäll som lyser upp för trafikanter på E10 och i portarna som leder gång- och cykeltrafik under vägen lyser stora plåtar effektfullt upp med fjällmotiv.

– Vi har jobbat mycket med ljussättningen. Samtidigt som en bra belysning behövs för trafiksäkerheten, får den heller inte störa naturen eller norrskenet, säger Charlotta Blind.

Efter att vägen öppnat för trafik återstår några efterarbeten med exempelvis ytterligare lager asfalt, linjemålning och justeringar av gång- och cykelvägarna. Alla arbeten ska vara helt klara hösten 2021.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.