Nästa artikel
Nya husbilar kan få gasdrift i efterskott
Nyheter

Nya husbilar kan få gasdrift i efterskott

Publicerad 1 februari 2023 (uppdaterad 1 februari 2023)
Lägre skatt och mindre utsläpp när husbilen konverterats.

Minskade utsläpp och lägre fordonsskatt. Det blir effekten av att konvertera sin dieseldrivna husbil till gasdrift, enligt Forsbergs fritidscenter.

De erbjuder nu den möjligheten till sina kunder i samarbete med konverteringsföretaget Konvegas. Omvandlingen innebär att husbilen drivs genom en så kallad duallösning, till hälften gas och till hälften diesel. 

Samtidigt behålls den gamla drivlinan, vilket innebär att det fortfarande går att köra husbilen på bara diesel – och som en slags bonuseffekt förlängs räckvidden.

Till en början erbjuds tjänsten de kunder som köper en ny husbil av varumärket Frankia med chassi från Fiat. Men tanken är att fler märken ska kunna konverteras i framtiden.

– Husbilsbranschen ligger långt efter bilbranschen som kommit mycket långt vad gäller elektrifiering och hållbart resande. Genom samarbetet med Konvegas kan vi nu bidra till att vår bransch utvecklas i en mer hållbar riktning, säger Jonas Karlsson, vd för Forsbergs fritidscenter i ett pressmeddelande. 

Forsbergs fritidscenters uträkningar visar att CO2-utsläppen minskar med nära 40 procent och fordonsskatten med drygt 90 procent efter konvertering. Till exempel minskade CO2-utsläppen med drygt 1,1 ton/10000 km och bränslekostnaderna med cirka 3500 kr/10000 km på en Frankia som konverterats. Fordonsskatten sjönk från 17000 kr/år till 877 kr/år.

Priset för konvertering hamnar på 79900–89900 kr, beroende på materialet i gastanken som installeras.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.