Bild
Nästa artikel
Nya medicinska krav för körkort

Nya medicinska krav för körkort

NYHETER

Transportstyrelsen har ändrat i föreskrifterna om medicinska krav för innehav av körkort som bland annat påverkar körkortshavare med högre behörigheter eller taxiförarlegitimation. Ändringen gäller från den 1 augusti 2017.

Ändringen är en anpassning till gällande EU-lagstiftning och innebär i korthet att alla medborgare med diagnosen epilepsi i fortsättningen kommer att bedömas utifrån samma krav i de medicinska föreskrifterna, oavsett vilket år man insjuknade eller vilket år man fick sina körkortsbehörigheter.

Undantagsreglerna för dem med diagnosen epilepsi och som hade sitt körkort eller körkortstillstånd före den 1 maj 2008 eller den 1 september 2010 tas bort. Det innebär att en persons sjukdomstillstånd kommer att bedömas utifrån de nu gällande föreskrifterna och inte enligt någon av undantagsreglerna.

Det finns en risk att den som tidigare omfattats av undantagsreglerna kan komma att förlora högre körkortsbehörigheter nästa gång den ansöker om förlängning av behörigheterna, eller vid andra tillfällen när behörigheten ska prövas. Det kan vara att körkortsinnehavet är förenat med villkor att lämna läkarintyg ett visst datum eller på grund av anmälan från läkare.

För den som får sitt körkort återkallat på medicinska grunder finns möjlighet att ansöka om undantag från de medicinska kraven.

Gäller högre behörigheter eller taxiförarlegitimation

Ändringen i föreskrifterna påverkar endast körkortshavare med högre behörigheter eller taxiförarlegitimation.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 1 augusti 2017.

Läs föreskriften:

TSFS 2010:125 Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska krav för innehav av körkort m.m

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.