Nästa artikel
Nya miljöbilsregler klubbade
Nyheter

Nya miljöbilsregler klubbade

Publicerad 1 december 2012
Riksdagen har röstat igenom förlaget på de nya, tuffa, kraven på miljöbilar som presenterades tidigare i år.

 

De nuvarande reglerna för vilka bilar som får kallas miljöbilar ska skärpas. Det har Riksdagen beslutat när man nu har röstat igenom förslaget på en ny miljöbilsdefinition som regeringen tidigare har lagt fram i sin budget.

I dag klassas en bil som miljöbil om den släpper ut max 120 gram koldioxid och ger därmed sin nya ägare fem års skattebefrielse på bilen. Dagens nytillverkade bilar har oftast inge större problem att klara gränsen, men ifrån och med nästa år blir det betydligt tuffare.

Enligt förslaget som nu har röstats igenom i riksdagen ska miljöbilsklassningen inte bara bero på utsläppen, utan även på bilens storlek. En normbil, det vill säga en bil som väger 1 372 kilo, kommer att miljöbilsklassas om den släpper ut max 95 gram koldioxid per kilometer. Större bilar ska tillåtas släppa ut mer, vilket innebär att en riktigt tung bil i teorin kan miljöklassas även om den släpper ut mer än 120 gram.

Bilar som kör på biobränslen blir lättare miljöklassade än andra bilar. En normbil som går på biogas eller E85 mijöbilsklassas om den släpper ut max 150 gram per kilometer. Dessutom får en elbil eller laddhybrid som mest dra 37 kilowatt på 100 kilometer.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.