Nästa artikel
Nya registreringsskyltar
REGLER

Nya registreringsskyltar

Publicerad 30 september 2013 (uppdaterad 13 mars 2014)
2014 kommer du att se fler varianter på registreringsskyltar på svenska fordon. Till att börja med blir det inte möjligt att välja bort nationalitetssymbolen, EU-märket. Därtill kommer en helt ny skylt som har orange botten och svart text och den hittar du på tävlingsfordon.

– Just nu pågår en upphandling av skyltleverantör och inför den har vi sett över hela skyltfrågan. Vi vill försäkra oss om att vi har de typer av registreringsskyltar som behövs i dagens trafik, säger Anders Larsson, direktör för transportregisteravdelningen på Transportstyrelsen.

Från och med 2014 kommer en helt ny skylt med orange botten och svart text, tävlingsskylt. Den skylten är till för tävlingsfordon och kommer att kunna ses på både rallybilar och tävlingsmotorcyklar.

I fortsättningen kommer det inte att vara möjligt att välja bort nationalitetssymbolen, EU-märket, på de vanliga vita skyltarna och dessutom så införs nationalitetsmärket även på de mindre, så kallade USA-skyltarna, samt de gula taxi- och gröna saluvagnsskyltarna. Däremot kommer du inte att se nationalitetssymbolen på de blå skyltarna för beskickningsfordon, skyltar på terrängmotorfordon och tillfälliga fordon samt provisoriska skyltar.

Det är idag endast cirka 11 procent av skyltar som efterbeställs där nationalitetssymbolen väljs bort så att just den skylten försviner kommer knappast att märkas i trafikmiljön.

Möjligen kommer du också att lägga märke till att skyltarna på motorcyklar blir mindre eftersom slopandet av kontrollmärkena har minskat ytbehovet.

De mindre, ordinarie registreringsskyltarna, så kallade USA-skyltar, har hittills utfärdats i begränsad omfattning. Begränsningarna kommer att kvarstå men det kommer att bli enklare att få den mindre skylten vid exempelvis ombyggnad.

– Det har varit viktigt för oss att lyssna på vad omvärlden har för åsikter om skyltarna, för det är något som engagerar många. Både införandet av en tävlingsskylt och en mindre MC-skylt är önskemål från intresse-organisationer, säger Karim Barsoum, sakkunnig inom fordonsregistrering på Transportstyrelsen.

Ökad säkerhet - skylten visar fordonsfabrikatet. Alla fordon i vägtrafikregistret har en så kallad fabrikatskod, dvs. en kod som visar vilket fabrikat det aktuella fordonet har. Som ett led i att öka säkerheten och göra det svårare att falskskylta fordon kommer de nya registreringsskyltarna att visa fordonets fabrikatskod. Koden består av två eller tre tecken och skrivs ut uppe till vänster på registreringsskylten tillsammans med fordonets chassinummer.

Inriktningen är att de nya registreringsskyltarna ska börja tillverkas från och med 2014 då nytt avtal med leverantör träder ikraft.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.