Bild
Nästa artikel
Nya uppkörningsregler för B96, BE, C1 och C1E

Nya uppkörningsregler för B96, BE, C1 och C1E

NYHETER

Den som har körkort för personbil med manuell växellåda ska kunna göra körprov för fler behörigheter med ett automatväxlat fordon utan att körkortet begränsas till automatväxlat fordon.

Transportstyrelsen anpassar sina föreskrifter till följd av ändrade EU-regler. De nya reglerna börjar gälla den 1 november.

Det är sedan tidigare möjligt att göra körprov för behörighet C, CE, D och DE med automatväxlat fordon utan att få körkortet begränsat till sådana fordon. Det förutsätter att den som kör upp redan har körkort för personbil, behörighet B, med manuell växellåda.

I och med ändringen ges nu samma möjlighet till den som ska avlägga körprov för utökad behörighet B (B96), BE, C1, C1E, D1 eller D1E.

– Ändringen görs mot bakgrund av den tekniska utvecklingen av fordon. Men även med hänsyn till transportbranschens ökande användning av modernare, säkrare och mindre förorenande fordon som är utrustade med en rad olika typer av och kombinationer av växellådor, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Det blir även möjligt att tillåta fler provfordon vid körprov för att köra mellanstor mc, behörighet A2.

Tidigare har körprov för behörighet A2 gjorts med motorcyklar med en cylindervolym på minst 395 cm3. Nu sänks gränsen till minst 245 cm3, vilket öppnar för att många fler motorcykelmodeller kan accepteras som provfordon.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.