Bild
Nästa artikel

Nytt par anser att gas använts

NYHETER

Nya tidningsuppgifter gör gällande att polisen säger att gas använts vid ett inbrott i en husbil i lördags. Men polisen dementerar och säger att uppgiften inte kommer från dem.

Vid ett stort antal inbrott medan folk sover i sina husbilar uppges att gas använts. Dock finns det ännu inget fall där detta kunnat konstateras även om det vid minst två tillfällen varit hundar som inte reagerat inblandade.

Vid det inbrott på Laganrasten som drabbade ett danskt par natten mellan fredag och lördag vaknade vare sig paret eller deras hund. Tjuven hade varit inne i bilen och tagit en väska varvid 8000 i kontanter försvann.

I tidningsartikeln i Lokaltidningen uppger de att polisen sagt följande:

– Det gör att man kan misstänka att tjuvarna använt någon form av gas, förklarar Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Vi sökte Eva-Lotta Hermansson Truedsson som jobbar på polisens presstjänst men hon menar att hon inte sagt detta. Uppgiften om att gas kan ha använts kommer från målsäganden och polisen har i dagsläget ingen teori om hur inbrottet gått till. Till oss hävdar hon att tjuvarna uppenbarligen är skickliga och att det vid många liknande nattliga inbrott de facto är så att ägarna inte vaknar.

För cirka två veckor sedan drabbades två andra husbilar av inbrott på samma sätt och på samma plats. I den ena husbilen sov en ensam italienare i 45-årsåldern men han vaknade till och såg då att en man var inne i förarhytten och rotade i handskfacket. I den andra husbilen låg en man och en kvinna i 55-årsåldern från Ystad och sov men de märkte inte att det hade varit inbrott förrän de vaknade på morgonen.


Vid ett inbrott i Spekeröd, också för knappt två veckor sedan, lyckades en husbilsägare fotografera tjuvarna när han vaknade av att de var inne i bilen, men även han hann bli bestulen på plånbok, kontanter och väskor.

Det går inte att komma ifrån att tjuvarna tar sig in i husbilarna utan att de som sover vaknar. Många upplever detta som mycket märkligt, inte minst de som har hund i bilen. Som vi angav i förra artikeln tror dock inte Karolinska sjukhuset på teorin om gas då den, enligt dem, inte går att dosera tillräckligt exakt. De hål som ofta upptäckts på dörrarna och som kopplats ihop med att gas släppts in har sannolikt en troligare förklaring i att komma åt låsmekanismen.

Enligt de uppgifter som går att få fram drabbar inbrotten i stort sett enbart delintegrerade husbilar, helintegrerade modeller verkar tjuvarna rata. Likaså sker brotten oftast på specifika platser och det är rastplatser som är "populära". Som ägare kan man göra några saker om man känner sig orolig
  • Undvik att nattparkera på rastplatser
  • Använd ett spännband mellan framdörrarna
  • Skaffa ett larm som ljuder när dörrarna öppnas
  • Förvara inte kontanter i handskfacket
  • Låt inga värdesaker ligga framme, i synnerhet inte i framsätet
  • Ladda telefon och dator utan att det syns

Det är olyckligt när polisen går ut med obekräftade uppgifter som senare måste dementeras men ännu olyckligare när tidningar påstår att polisen sagt saker som de inte har sagt. Men visst är det märkligt att så många drabbats av denna typ av inbrott och inte annat än undantagsvis vaknar medan de pågår.
 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.