Bild
Nästa artikel
Nytt sätt att driva camping på

Nytt sätt att driva camping på

STÄLLPLATS

Allehanda.se uppmärksammar ett nytt sätt att driva camping på. Campingägaren Mats Norberg i Örnsköldsvik vill expandera i alla riktningar: på land, till sjöss och nu även i luften.

Entreprenören Mats Norberg har stora planer för Åviken i Örnsköldsvik. Han vill bland annat bygga en flygplats.

– Planerna är att skapa en air camping, säger han.

Men Mats Norberg har varit med förr. Han tar inte ut något i förskott. Han vet att inget plan kommer att vare sig landa eller lyfta i Åviken förrän den 550 meter långa banan ligger platt på den utmätta platsen.

– Man kan ha vilka planer man vill. Går inte allt igenom så blir det ingenting, säger Mats Norberg.

I slutet av maj ansökte Mats Norberg, som sedan flera år driver Åviken Camping, om att få bygga flygplats. När allehanda.se var i kontakt med honom om det var han väldigt fåordig och hänvisade till att problem uppstått eftersom det hittats fornminnen på den plats han tänkt använda.


Mats Norberg avstod att ge några utförliga kommentarer den gången, och hänvisade till att han höll på att rita om sitt förslag.

– Jag ska flytta ifrån fornlämningarna, och sedan skicka in nya handlingar. Meningen är att det ska bli en rejäl satsning med till exempel utökad camping.

I sin ansökan om flygplats skriver Norberg att den ska vara till för små flygplan, UL-plan och mindre PPL-plan. Arten och omfattningen, skriver han, blir lika som klubbfältet i Mellansel. Han skriver också att det finns förhandslöfte från Holmen om att han ska få köpa mark som krävs för att förverkliga planerna. Och att Örnsköldsviks kommun håller på att färdigställa detaljplan för mark som planeras för camping och stugor.

– Jag siktar på en air camping. Man ska kunna komma dit med sitt flygplan – och sedan bo och ha det trevligt ute i Åviken, säger Norberg.

När det gäller Norbergs camping har det funnits planer i många år. Entreprenören själv har ansökt, fått avslag – och till och med ger upp. Men en sann fighter ger som bekant inte upp.

Nu har han laddat om med större planer än tidigare. Vid sidan om flygplatsen planerar han för:

* Utbyggd camping med nya stugor och med fler husvagnsplatser.

* Förbättrad service i hamnen. Planer finns på att öka från 50 till uppemot 100 båtplatser.

* Tankmöjlighet för båtar i Åviken. Norberg utesluter inte att det ska kunna ske redan nästa säsong.

– För att få till tankmöjligheter måste jag söka tillstånd. Det där är ännu så länge bara i sin linda. Jag ska rita och skicka in.

Av allt att döma ligger Norberg bra till med sina stora planer. Han har fått tummen upp av Försvarsmakten, Falu kommun, Länsstyrelsen och Transportstyrelsen.

– Jo, men nära skjuter ingen hare, påminner Mats Norberg.

Han fortsätter:

– Nu gäller det att stadsarkitekten gör färdigt sin bit. Det verkar vara mycket att göra, men det skulle vara bra om det gjordes en utställning snart.

Källa: Allehanda.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.