Bild
Nästa artikel
Nytt släckmedel släcker bränder snabbt och effektivt

Nytt släckmedel släcker bränder snabbt och effektivt

PRYLAR

Det är oerhört viktigt att släcka bränder snabbt, inte minst eftersom felaktiga släckningsförsök snabbt kan få katastrofala följder i fritidsfordon. Det brittiska brandsäkerhetsföretaget Firexo har utvecklat ett banbrytande släckmedel som är biologiskt nedbrytbart och snabbt kyler ner höga temperaturer. Nu finns produkterna att köpa på den svenska marknaden.

Varje år utbryter ett antal bränder i husbilar och husvagnar vilka är svårsläckta även om de upptäcks snabbt. Inte minst är köket problematiskt där öppen eld i kombination med gasol utgör en risk. Att det dessutom är nära mellan olika brännbara och ibland svårsläckta material gör att varje förlorad sekund är dyrbar. Här på hemsidan har vi därför tagit upp vikten av att ha brandsläckare lätt tillgängliga och även ha en mindre släckare stående vid spisen. Det finns dessutom "automatiska" brandsläckare med smältslangar som kan placeras på platser som är svåråtkomliga, exempelvis bakom kylskåp, vid gasolflaskorna och vid bodelsbatterier.

Brandsäkerhetsföretaget Firexo utvecklade för två år sedan en ny typ av släckmedel som hittills sålts enbart i Storbritannien och nu börjar säljas på den nordiska marknaden. Medlet beskrivs som unikt och ersätter medlet i de skumsläckare som idag dominerar marknaden. Firexos släckare och patenterade släckvätska har fått pris för sin innovation av Frost & Sullivan.

– Medlet har blivit mycket uppmärksammat och bland annat har BBC gjort ett reportage om det. Det har även uppmärksammats för att vara mer miljövänligt än de hittillsvarande släckmedlen. När det nu lanseras internationellt är vi tacksamma för att få möjligheten att erbjuda det på den Nordiska marknaden och vi hoppas att kunna hjälpa till att undvika den katastrof som varje brand utgör. Det nya medlet släcker både enklare och snabbare, säger Stefan Rahmqvist som är VD hos importören Firexo Nordic till oss när vi talar med honom i telefon.


Den produkt som redan nu finns att köpa är en "tub" som är avsedd att användas vid köksbränder. Tuben som heter Firexo Sachet läggs direkt på branden och släcker den inom ett par sekunder. Det finns inget som ska öppnas eller förberedas, hela förpackningen läggs i exempelvis stekpannan.

I Firexos övriga sortiment finns brandsläckare i fyra olika storlekar vilka hanterar alla brandklasser och kommer att finnas till försäljning i januari. Den minsta på 0,5 kilo räcker för elva sekunders släckning, nästa storlek till 22 sekunder. Den minsta får plats i ett normalt handskfack. Det unika med brandsläckningsmedlet är att det hanterar alla typer av bränder.

– Det betyder att man inte längre behöver ha olika släckare för olika typer av bränder utan en brandsläckare klarar alla bränder vilket är helt unikt. Det blir enklare och tar bort den förvirring som lätt kan uppstå när brandolyckan väl är framme, säger Stefan Rahmqvist.

Tuben, som heter Firexo Sachet, finns för närvarande att köpa via www.firexo.com/se för 159 kronor.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.