Nästa artikel
Okej med kamera i vindrutan
NYHETER

Okej med kamera i vindrutan

Publicerad 26 oktober 2016
Nyligen togs ett omtvistat beslut om att drönare med kamera krävde speciella tillstånd. Men så kallade dashcams, kameror på vindrutans insida, är tillåtna.

Det nya förbudet att fotografera eller filma från luften med en så kallad drönare har fått skarp kritik av bland annat fotografer och mäklare. Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att det skulle likställas med kameraövervakning och därför behövs hädanefter ett speciellt tillstånd.

Däremot har Högsta förvaltningsdomstolen valt att godkänna kameror monterade på insidan av bilar, så kallade dashcams. De har tidigare bedömts som övervakningskameror som riskerar att kränka den personliga integriteten och därför inte tillåtits.

Den ändrade inställningen till vindrutekameror har med förbudet mot drönare att göra. Högsta förvaltningsdomstolen menar nämligen att kameror monterade i förarens omedelbara närhet också kan manövreras på platsen av föraren, vilket inte gör dem till övervakningskameror. Drönare fotograferar däremot från luften och hanteras från marken, och på grund av fjärrstyrningen klassas kameran på en drönare som en övervakningskamera som skulle kunna användas för personövervakning.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.