Bild
Nästa artikel
Spara pengar på mat och dryck

Spara pengar på mat och dryck

EU

Statistiska centralbyrån har sammanställt vad en matkasse kostar i olika länder. Här kan du se var du hamstrar billigast färdkost eller alkohol under resan.

När du reser i Europa kan det vara intressant att veta om du ska fylla kylskåpet före eller efter nästa gränsövergång. Medan en kasse mat kostar 61 kronor i Polen får du betala över 180 kronor för samma matvaror i Norge...

Norge är inte oväntat dyrast med ett prisnivå­index (PNI) för livs­medel och alkohol­fria drycker på 86 procent över genom­snittet för de 27 EU‑länderna. Schweiz är tvåa på 55 procent över, följt av Danmark på 43 procent över genom­snittet för EU‑länderna.
Sverige placerar sig på fjärde plats och 24 procent över, vi ligger nära Öster­rikes prisnivå på livsmedel (20 procent över snittet).


I diagrammet till höger kan du se hur länderna förhåller sig till varandra. Genom­snittet för de 27 EU‑länderna har index­talet 100. Det innebär att en mat­kasse som i snitt kostar 100 kronor i EU, får en konsument betala 124 kronor för i Sverige.

De lägsta priserna på livsmedel finns i Polen, Rumänien och Bulgarien. Där är pris­nivån mellan 39 och 32 procent lägre än snittet för samtliga EU‑länder. Även de baltiska länderna, samt Tjeckien och Ungern, har relativt billig mat. Neder­länderna, Slovenien, Malta, Grekland och Stor­britannien ligger alla väldigt nära genom­snittet för samtliga 27 EU‑länder. I diagrammet har Norge, Schweiz och Island markerats i grått för att visa att det är länder utanför EU som finns med i jämförelsen. Deras värden ingår dock inte i genom­snittet för EU.
 


Priset på alkohol skiljer rejält

Det är mycket stora pris­skill­nader på alkohol­ länderna emellan. Norge är dyrast med hela 288 procent över snittet för EU, samtidigt som det billigaste landet, Bulgarien, ligger 33 procent under genom­snittet. Här har ju förstås olika skatte­satser en avgörande betydelse.

Sverige hamnar på femte plats med alkohol­priser på 61 procent över snittet inom EU. Resultaten bygger på pris­mätningar av ett 60‑tal produkt­specifika­tioner av alkohol­haltiga drycker, där varje land samlat in minst en, men oftast flera pris­uppgifter per produkt­specifikation.
 

I dessa länder handlar du billigast alkohol:
1. Bulgarien (67)
2. Rumänien (75)
3. Ungern (79)
4. Tyskland (82)
5. Spanien (87)
6. Frankrike (88)
7. Portugal (89)
8. Luxemburg (90)
9. Slovakien (91)
10. Polen (93)

Här handlar du dyrast alkohol:

1. Norge (288)
2. Island (212)
3. Finland (175)
4. Irland (162)
5. Sverige (161)
6. Storbritannien (143)
7. Danmark (140)
8. Grekland (131)
9. Schweiz (120)
10. Lettland (111)

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.