Nästa artikel
Personlig skylt en risk på semestern utomlands
NYHETER

Personlig skylt en risk på semestern utomlands

Publicerad 30 juli 2018
En bilist som kört med sin personliga skylt utanför Sverige har råkat ut för problem. Skylten jämförs med att köra utan skylt och hans körkort har tagits ifrån honom.
Transportstyrelsen avråder bilister som skaffat en personlig skylt att använda den utanför Sveriges gränser. Oftast går det bra men inte alltid. Något uttryckligt förbud mot att använda personliga nummerskyltar finns inte utan det är upp till varje land att själva avgöra detta.

Det finns dock ett regelverk som alla Europas länder följer, Wienkonventionen om vägtrafik, om hur ett registreringsnummer ska vara utformat och där stadgas att det måste finnas både siffror och bokstäver samt att bokstäverna ska vara latinska.

Frågan har kommit upp till ytan efter det att en svenskregistrerat Audi A5 med den personliga kombinationen MUIESPD stoppats i Rumänien. Kombinationen är kontroversiell och har en starkt negativ klang mot det socialdemokratiska partiet. Ägaren till bilen är en rumän med svenskt körkort och mantalsskriven i Sverige.

När bilisten stoppades togs skyltarna i beslag och hans körkort likaså.

Rumänien hävdar att eftersom skylten inte följer Wienkonventionens krav på hur registreringsnummer ska vara utformade är bilen att ses som jämförbar med en bil utan registreringsskyltar och att köra en bil utan skyltar medför omhändertaget körkort i Rumänien.

Enligt Transportstyrelsen finns inte mer än ett liknande fall som de omedelbart kan referera till, en bilist som stoppades vid franska gränsen 2014 med en skylt som hade ägarens namn. Han fick inte köra vidare med bilen men kunde fortsätta när de vanliga skyltarna skickats till honom.

Har du en personlig skylt och ska utomlands finns det alltså anledning att sätta på de ursprungliga även om Wienkonventionen inte uttryckligen förbjuder personliga kombinationer med både siffror och bokstäver. "111" samt "AAA" tillhör de kombinationsmöjligheter som förvisso är tillåtna i Sverige men inte i andra länder medan NAMN1 i varje fall inte strider mot Wienkonventionen. Men är kombinationerna inte så stötande som i det rumänska fallet nöjer sig kanske polisen med att titta åt ett annat håll. Vill du vara på den säkra sidan får du kontakta det land du ska besöka.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.