Nästa artikel
Polisens identifieringsljus effektivt visar ny utvärdering
NYHETER

Polisens identifieringsljus effektivt visar ny utvärdering

Publicerad 23 februari 2021 (uppdaterad 24 februari 2021)
Polisen har på prov använt ett fast lysande blått sken med svag ljusstyrka vilket visat sig effektivt för att påvisa polisens närvaro och skapa trygghet för allmänheten. Det visar en utvärdering gjord av forskare vid VTI.

Identifieringsljuset har använts under ett par år men då enbart som en provverksamhet. Nu har VTI gjort en utvärdering för detta fasta blå ljus som har svagare ljusstyrka än det vanliga blinkande blåljuset och används vid exempelvis demonstrationer, folksamlingar i krogmiljö och idrottsevenemang. Den nuvarande dispensen gäller fram till 1 juli 2021.

Det är polisens nationella operativa avdelning, Noa, som låtit VTI undersöka identifieringsljusets effekter på synlighet och allmänhetens attityder till trygghetsskapande genom synlig polisnärvaro. Resultaten ska utgöra underlag till beslut om att fortsatt och permanent tillåta Polismyndigheten att använda identifieringsljus genom att ändra regelverket.

– Den övergripande slutsatsen är att identifieringsljuset är både effektivt synlighetsfrämjande och effektivt trygghetsskapande, säger Björn Lidestam, senior forskare vid VTI.

Resultaten visar att identifieringsljuset hade god synlighetsfrämjande effekt på människor som upptäckte polisfordonet vid det fältexperiment som gjordes i studien, speciellt i mörker, och att allmänheten känner sig tryggare av synlig polisnärvaro.

Polisens identifieringsljus: ett fältexperiment och två enkätstudier (2021, Digitala Vetenskapliga Arkivet, DiVA)

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.