Polisen Carin Bauer visar hur ANPR fungerar i praktiken.

Nästa artikel
Polisens nya vapen på vägarna
NYHETER

Polisens nya vapen på vägarna

Publicerad 21 mars 2014

Polisen Carin Bauer visar hur ANPR fungerar i praktiken.

Nu presenterar polisen sitt nya verktyg för att fånga bovar i trafiken. Det handlar om en kamera i polisbilen som blixtsnabbt läser av registreringsskyltar.

Vid vägkanten utanför trafikpolisens kontor i Solna visar polisen upp sitt senaste verktyg för att hitta brottslingar på vägarna. Det kallas ANPR, autmatic number plate recognition, och består dels av en kamera som monteras i framrutan på polisbilarna. Ögonblickssnabbt läser den av registreringsskyltarna på passerande fordon och numret matchas med Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. På polisbilens centralt placerade pekskärm syns då om den fotade bilen exempelvis är anmäld stulen eller om den har fått körförbud.

– Det började med att vi motsatte oss avskaffandet av kontrollmärket. Då märkte man att det här skulle kunna vara en ett bra hjälpmedel för polisen att hitta bristfälliga fordon, säger Anders Arvidsson som är poliskommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Satsningen kom till skott efter att Transportstyrelsen sett till att drygt 30 miljoner kronor av deras budget öronmärktes för polisen. Det här så att de kunde ta fram ett hjälmedel för att väga upp för att kontrollmärket försvann från svenska fordons registreringsskyltar 2010.

Under demonstration av systemet fångar kameran omkring fem bilar på bild där något inte stämde. Bland annat en Volvo xc70 med stulna registreringsskyltar samt en Peugeot Boxer och en Porsche 911 Carrera S med körförbud. I dagsläget kopplas systemet bara ihop med register som inehåller uppgifter om själva fordonet men polisen vill kunna matcha ANPR med fler register i framtiden.

– Det skulle kunna vara andra polisiära system som register med efterlysta personer till exempel, säger Anders Arvidsson.

ANPR har provats av trafikpolisen i Stockholm sen den 19 februari i år, men tekniken ska komma flera enheter till gagn under sommaren. Under tiden som polisen Carin Bauer sitter i polisbilen och förklarar hur systemet fungerar bommar kameran omkring tre bilar, men det är inte mycket som går obemärkt förbi.

– På bara den här tiden har vi fått nog arbete för en hel dag. Så visst är det effektivt, säger hon.


Artikeln ursprungligen publicerad i Vi Bilägare

Polisen Carin Bauer har testkört ANPR som i sommar kommer att rullas ut till fler enheter än Stockholms trafikpolis.

Så här ser ANPR ut monterad i polisens VW Passat.

Så här ser det ut när ANPR får syn på en bil som är ute på vägarna trots körförbud.

Fakta om ANPR
Att installera ANPR i en vanlig polisbil kostar mellan 50 och 70 000 kronor. Kostanden beräknas sjunka när installationen blir standard i ombyggnationen till polisbil.

ANPR bygger på OCR-teknik, det vill säga att en bild översätts till text och siffror genom digital bildanalys.

Ett liknande system har använts sedan en längre tid tillbaka i Storbritannien. Därifrån har den svenska polisen hämtat kunskap inför det svenska pilotprojektet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.