Bild
Nästa artikel
Programmera din telefon med ditt ICE-nummer

Programmera din telefon med ditt ICE-nummer

NYHETER

Vid olyckor och plötsliga sjukdomsfall är det bra om vården snabbt kan kontakta anhöriga. Förhoppningen är att fler personer ska lägga in så kallade ICE-nummer i mobilen, ett nummer som används av sjukvården vid olycksfall.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of emergency och genom att spara nödnummer till dina närmaste anhöriga i mobilen och döpa dem till ICE kan ambulanspersonal eller vårdpersonal på sjukhus veta vem de ska kontakta om något skulle hända. ICE är något som används internationellt och om det svenska utlandsprefixet + 46 läggs till på numret kan det även användas vid exempelvis resor utomlands. En bra hjälp eftersom en person som är skadad eller har gjort sig illa inte alltid kan säga eller minnas mobilnummer och vem de vill att personalen ska kontakta. 

– ICE-nummer är bra både för den enskilde patienten och för patientsäkerheten. Numret är inte bara bra för att informera anhöriga utan vi kan även få viktig information om patienten, säger Christina Appelblad tf verksamhetschef för akutsjukvård i Skellefteå

Det är rutin att vårdpersonal söker efter ICE-nummer. 

– Det kan vara till stor hjälp för oss i det akuta skedet. Att tidigt få tag på anhöriga kan både vara avgörande för att vi ska kunna ge så god och säker vård som möjligt och för att patienten ska kunna känna sig trygg i vårdsituationen, säger Christina Appelblad.

På vissa mobiler går det att nå ICE-nummer utan att låsa upp telefonen men annars är ett foto på ICE-numret ett bra sätt att göra det synbart. Lägg sedan bilden som bakgrundsbild på mobilen. Det går även att skriva ner kontakterna på en lapp som fästs på telefonens baksida. Det går att lägga in fler kontaktpersoner och döpa dem till ICE1, ICE2 och så vidare. 


– ICE-nummer är ett nytt fenomen och vi är än så länge dåliga på att lägga in detta i våra mobiler. Men vi hoppas att fler ska göra det. Det här är något som vi som arbetar inom akutvård pratar varmt om, säger Christina Appelblad. 

Mer information om ICE-nummer finns på 1177.se.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.