Nästa artikel
Pulskanon kan stoppa bilar
NYHETER

Pulskanon kan stoppa bilar

Publicerad 19 augusti 2016
Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) har nu presenterat resultaten av fyra års forskning kring att använda pulskanoner för att stoppa fordon.

Projektet som kallas Safe control of non cooperative vehicles through electromagnetic means, eller Savelec, påbörjades 2012 och visades under sommaren upp för potentiella användare. Förutom VTI har forskare från olika företag och myndigheter i hela Europa deltagit i projektet.

Systemet fungerar genom att elektromagnetiska pulser i mikrovågsspektrat skickas ut i korta stötar vilket stör ut bilens elektronik och får motorn att stängas av. Förhoppningen är då att kunna ersätta till exempel spikmattor men kan också användas för att få stopp på båtar.

– En grundförutsättning projektet haft är att stoppa fordon säkert, vilket vi har undersökt från olika vinklar, såväl mänskliga faktorer och säkerhet som juridiska förutsättningar, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI, som har varit projektledare för VTI:s medverkan.

Förutom att testa de tekniska möjligheterna har VTI också undersökt de hur människor reagerar på att bli stoppade på det här sättet och om det finns situationer då det inte är lämpligt att använda metoden.

– Det var lyckade tester av pulskanonen men för att kunna använda denna metod kommersiellt finns det ytterligare utveckling och forskning kvar att utföra. Vi får se om det kan bli ett fortsättningsprojekt efter detta eller om någon av de involverade parterna själva fortsätter utvecklingen, säger Mattias Hjort.

Artikeln ursprugligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.