Bild
Nästa artikel

Rapportera fynd av puckellax

NYHETER

Är du en hängiven fiskare som ägnar semestern åt att få något till kvällsmål? Råkar du få en puckellax på kroken vill Havs och vattenmyndigheten få reda på det men kanske framför allt att du inte låter denna invasiva art återvända levande till fångstvattnet.

Ett antal fynd av den främmande arten puckellax har gjorts i svenska vatten. Främmande arter av laxfiskar kan leda till konkurrens om föda och utrymme samt sprida sjukdomar bland inhemska laxfiskar.

De första fynden i år gjordes i Ätran i Halland under mitten av juli, och sedan har fyndplatserna blivit fler i både sydlig och nordlig riktning. Skummeslöv, Göta Älv och Ljungskile är platser där puckellaxen har observerats. Det rör sig alltså om fyndplatser både i havet och i rinnande vatten.

Hur känner man igen en puckellax?

Puckellaxen är den minsta av stillahavslaxarna. Kroppen är avlång och spolformig. Under lek utvecklar hanarna en tydlig puckel på ryggen och krokformade käkar. Lekande hanar blir också ljust rosaröda på rygg och sidor, med stora oregelbundna mörkbruna fläckar.

I havet är puckellaxen stålblå eller grön på ryggen, silvergrå på sidorna med ett mindre antal svarta fläckar och vit på undersidan. Ett enkelt kännetecken är den V-formade stjärtfenan som ofta har fläckar i rader, så att den nästan ser tvärrandig ut.

Läs mer om puckellaxen här. 

Vad gör jag om jag fångar ett exemplar?

Om puckellaxen fiskats upp ska den avlivas direkt och inte kastas tillbaka i vattnet. Alla fynd ska rapporteras till länsstyrelsen i ditt län eller till Havs- och vattenmyndigheten via kontaktuppgifterna nedan. Skriv gärna fyndplats, datum samt längd och vikt på fisken i din rapport. Om du har möjlighet är det också bra med ett foto som verifierar uppgifterna.

Om du har frågor eller vill rapportera ett fynd, kontakta:

Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering.

E-post: martin.karlsson@havochvatten.se

Telefon: 010-698 62 42

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.