Bild
Nästa artikel

Rastplats, en säker plats?

NYHETER

Trafikanalys är en myndighet och de har på regeringens uppdrag granskat säkerheten på rastplatser. Orsaken till kartläggningen är bland annat att många yrkeschaufförer utsatts för stölder.

Det är SVT som rapporterar om att utredningen kommit fram till att många långtradarchaufförer upplever oro för hot, rån och stölder när de ska stanna till på rastplatser över natten.

Myndigheten Trafikanalys, som utvärderar åtgärder inom transportområdet, hävdar att det sker tre stölder dagligen, enligt deras jurist Jonna Tilegrim.

En utvärdering av läget visar att det faktiskt bara finns ett fåtal rastplatser som betecknas som säkra och kameraövervakade, trots att stölder för miljardbelopp årligen sker från tunga fordon, skriver SVT.

Även många med husbilar har vittnat om stölder medan ägarna sover och polisen har då och då varnat för risken och även rekommenderat ställplatser eller campingar som en lämpligare plats för övernattning. I flera fall har inte ens de sovande vaknat under pågående inbrott.

– Chaufförer ställer upp sin bil för nattvila. Då kan tjuvarna slå till genom att skära upp kapellet eller ha verktyg att öppna med. Det kan vara kriminella ligor som stjäl tv-apparater, teknikutrustning, diesel, övrig last eller utrustning från själva bilen, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren till SVT Nyheter och säger vidare att det är välorganiserat.

Enligt karläggningen finns bara ett fåtal säkra rastplatser för lastbilar och dessa har kameraövervakning och kontroll av vilka som passerar in och ut på området, men lastbilarna får betala för att stanna på dessa bevakade platser.

 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.