Bild
Nästa artikel
Risken för viltolyckor som störst nu

Risken för viltolyckor som störst nu

NYHETER

Under försommaren, i maj och juni, är sannolikheten för att krocka med älgar och rådjur högre än vanligt eftersom de just nu stöter bort sina fjolårskalvar

Att vara försiktig är en dygd men just nu, i maj och juni, är det av extra vikt att se upp för älgar och rådjur när de stöter bort sina fjolårskalvar. De unga djuren måste nu klara sig själva och kommer att söka sig till nya marker, vilket ökar viltrörelsen i skogen.

– Just nu rör sig många djur i skogen och unga djur söker sig till platser de inte varit på förut, vilket kan leda till att de hamnar på våra vägar. Att hålla extra uppsikt på vägen när man kör är viktigt, men ännu viktigare är att anpassa farten efter de förhållanden som råder. Stoppsträckan kan skilja flera meter beroende på hur fort du kör, säger Tom Holmberg, Motorspecialist på Trygg-Hansa.

Med 61 000 viltolyckor är dessa en reell risk och fler än någonsin. Hittills i år har polisen fått in rapporter om fler än 20 000 viltolyckor. Av dessa rör drygt 15 000 krock med rådjur och 2 000 krock med älgar enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Det finns en rad regler att följa om oturen är framme och olyckan ett faktum. Det första är att platsen måste markeras och självklart ska en varningstriangel upp för att undvika följdolyckor. Polisen måste kontaktas via 112 även om djuret flyr till skogs eller inte är synbart skadat. Om det skulle krävas ett eftersök är det viktigt att platsen är exakt markerad. Om detta inte görs betraktas det som ett brott enligt paragraf 26 i Jaktlagen och paragraf 40 i Jaktförordningen. Straffsatsen är böter.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.