Bild
Nästa artikel
Genrebild
Genrebild

Riskfyllt att köra helt ny bil

NYHETER

Visst doftar det på ett speciellt sätt i en fabriksny bil men särskilt nyttig är inte luften. Det slår forskare fast i en ny studie som menar att biltillverkarna borde göra mer för att minska halterna av giftiga ämnen i interiören.

I en rapport som forskare vid University of California tagit fram slås det fast att nybilsdoften har sina risker, i synnerhet om man vistas länge i fordonet. Rapporten handlar om vanliga bilar men gäller alla nya fordon, inklusive husbilar och husvagnar där man dessutom vistas under betydligt längre tid än i en vanlig personbil.

Rapporten visar att bilförare som jobbpendlar mer än 20 minuter enkel resa kan utsättas för högre halter av ohälsosamma kemikalier, och exponeringen ökar ju längre tid som spenderas i bilen.

– De här ämnena är väldigt instabila och kan enkelt förflytta sig från plast och textilier till luften som andas in, säger miljötoxikologen David Volz som är en av forskarna bakom studien.

Framför allt handlar det om två cancerogena ämnen som används när bilen tillverkas: bensen som finns i gummi och färgämnen samt formaldehyd som används i bland annat mattor.

– Vår studie väcker oro om den potentiella risken kopplad till att andas in bensen och formaldehyd för personer som spenderar mycket tid i sina bilar, något som blir särskilt tydligt i trafiktäta områden där folk har längre pendlingstid, står det i studien.

Hur mycket bensen och formaldehyd som föraren andas in beror på en mängd faktorer: hur lång tid som spenderas i bilen, hur bilen är byggd, om tillverkaren ansträngt sig för att minska halterna av dessa ämnen, hur gammal bilen är och hur varmt klimatet är i området där föraren kör.

Enligt forskarna kan biltillverkarna göra mer för att minska halterna av giftiga ämnen i interiören. Det skulle inte minst gynna personer som måste spendera mycket tid i bilen.

– Det borde finnas alternativ till dessa kemikalier för att uppnå samma mål under tillverkningen, säger David Volz.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.