Bild
Nästa artikel
Så ska olyckorna minskas

Så ska olyckorna minskas

NYHETER

324 personer omkom förra året i trafiken, vilket var ett dystert år för trafiksäkerheten med ett kraftigt ökat omkomna. För att åter få olyckorna att minska har det hållits en resultatkonferens där infrastrukturministern, rikspolischefen och två generaldirektörer ger sin syn på vad som måste göras.

2018 omkom 324 personer i vägtrafiken vilket är en ökning med 72 personer jämfört med 2017. Ökningen har uteslutande skett på det statliga vägnätet, framförallt på vägar med hastighetsgräns på 70 – 90 kilometer i timmen. På de kommunala vägnäten har olyckorna minskat något. Det innebär att den långsiktigt positiva trenden bröts och att målen i nollvisionen troligen inte kommer att kunna nås. Positivt är dock att antalet allvarligt skadade minskade till drygt 4 200 vilket är en minskning från år 2017 med ungefär 200 personer.

Det som mest sticker ut i analysen av 2018 års statistik är den stora ökningen av mötesolyckor, med 68 procent fler omkomna än år 2017. Ungefär hälften av ökningen var mötesolyckor mellan personbil och tung lastbil.

Bland de förslag som framförts ingår fler fartkameror, ökad mittseparering, satsning på ny teknik som geofencing, bilförare som upprepade gånger missköter sig i trafiken ska få varningar och snabbare lagföring ska prövas för återfallsförbrytare. De vanliga poliserna ska också bli mer synliga i trafiken.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.