Nästa artikel
Sälj inte din husbil utan att få pengar
NYHETER

Sälj inte din husbil utan att få pengar

Publicerad 24 september 2015 (uppdaterad 2 oktober 2019)
På två veckor har två husbilsägare i Jönköpingstrakten lurats på stora belopp vid försäljningen av sina fordon. Så vi säger det igen, Inga pengar, ingen affär! Och tro inte att inte du kan bli lurad! Läs våra råd.
Det som utmärker en slipad bedragare är att denne kan få även kritiska personer att acceptera en historia så till den grad att den bedragne gör saker som i efterhand framstår som naiva. Så trots att ingen tror sig kunna bli lurad bedras mängder av nya personer hela tiden.

Det är Jnytt i Jönköping som återigen fått anledning att skriva om att en husbilsägare blivit lurad i samband med en husbilsförsäljning. Den här gången är det en man i 75-årsåldern som drabbats. De överenskomna 220 000 kronorna blev bara 25 000.

Historien är en av många liknande och börjar med att mannen satte ut en annons på Blocket. Därefter blev han uppringd av en man som utgav sig för att vara från en firma. De träffades inte i företagets lokaler utan tecknade ett avtal på en annan plats. Säljaren fick 25 000 kronor i förskottsbetalning, vilket var uppgjort och invaggade säljaren i en falsk trygghet. Det resterande beloppet på 195 000 som skulle sättas in på hans konto har han inte sett röken av. Inte heller av husbilen kan tilläggas eftersom den överlämnades när han fick handpenningen.

I samband med att han fick handpenningen skrev han på registreringsbeviset och lämnade över det. Därigenom fick bedragaren tillgång till den kod som finns angiven på den gula delen och behövs för att göra ägarbytet hos bilregistret.

Stöldförsäkringen gäller inte för den här typen av bedrägerier. Enkelt uttryckt är det så att om du lämnar över nyckeln frivilligt, gäller även vid en provkörning, så är det inte stöld.

Att husbilsägare drabbats extra hårt av den här typen av bedrägerier beror på att beloppe oftast är högre än för vanliga personbilar. 
Så kan du undvika att bli lurad
Håll fast vid att husbilen och pengarna, hela beloppet, byts vid samma tillfälle.

Är en firma inblandad ska affären göras upp i deras lokaler även om det är "smidigare" att de kommer hem till dig och hämtar bilen.

Registreringsbevisets säljdel är en värdehandling och ska förvaras som en sådan. Visa det inte ens innan ägarbytet eftersom koden finns synlig. Underskriften är ett mindre problem för en bedragare.

Begär alltid legitimation av köparen och skriv upp uppgifterna på kvittot. Vet du inte vem du gjort upp affären med är det bara att beklaga.

Ring bilregistret och kontrollera uppgifterna om du köper. Kolla även eventuella kreditspärrar och restförda avgifter. Dokumentera, be om sms eller liknande.

Kvittot ska utöver uppgifterna om köpare och säljare innehålla alla uppgifter om bilen, inte minst registreringsnummer och chassienummer (som ska kollas mot bilen och registreringsskylten). Använd något standardformulär som finns på nätet så blir inget bortglömt.

Tro inte att inte just du kan bli lurad!

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.